Czas na śniadanie. Cenimy ich prostotę i niespieszne tempo

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2024 16:26
Popularność śniadań rośnie w siłę. Chętnie to właśnie na ten posiłek umawiamy się ze znajomymi na mieście. Śniadania kuszą jakościowymi składnikami i niespiesznym tempem. 
Śniadaniownie są coraz bardziej popularne
Śniadaniownie są coraz bardziej popularneFoto: shutterstock/DGLimages
  • Śniadaniownie w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. W wielu miastach ustawiają się przed nimi kolejki. 
  • Zaczęliśmy doceniać poranne posiłki. Chętnie wybieramy ten czas na spotkania ze znajomymi. 
  • Coocharz ceni sobie te chwile, ale także precyzyjnie opisane menu z najlepszych, prostych składników. 

W miastach, jak grzyby po deszczu, pojawiają się nowe śniadaniownie. Tego typu lokale są niezwykle popularne. Pod tymi najpopularniejszymi w dużych miastach ustawiają się długie kolejki, nierzadko brakuje stolików. 

Śniadanie czy obiad na mieście?

- Jeśli miałbym wybrać ulubiony posiłek, który zjadam w lokalu, poza domem, to jest to właśnie śniadanie - mówi Coocharz, czyli Jakub Przeździecki. - Lubię się spotkać ze znajomymi przy dobrej kawie i porannych smakach. Lubię posiedzieć, zjeść spokojnie, nie w biegu. 

Śniadanie na mieście jest tańszym posiłkiem niż obiad. Jeszcze niedawno popularne były "śniadania" do kawy za 1 czy 5 zł. Dziś taki ofert jest mniej, ale ten posiłek nie jest tak drogi jak obiad czy kolacja. - Ja w domu gotuję dużo i długo. Niestety szybko jem. W restauracjach zwalniam tempo, cieszę się chwilą ze znajomymi - podkreśla rozmówca Weroniki Puszkar. 


Posłuchaj
04:53 czwórka czwórka do piątej 24.04.2024 coocharz 14.51.mp3 O śniadaniu i śniadaniowniach opowiada Coocharz (Czwórka do piątej/Czwórka)

 

W wielu śniadaniowniach zobaczymy wielkie stoły do wspólnego śniadania. Niezależnie od tego, czy wybierzemy się tam sami czy z kimś, zawsze możemy liczyć, że znajdzie się ktoś z kim zamienimy słowo. - Można kogoś zagadać, spędzić kilka miłych chwil, bo właśnie o chwile w śniadaniu chodzi - mówi Coocharz. 

Niektóre z lokali specjalizujących się w serwowaniu śniadań mają otwarte kuchnie, to tworzy okazje do pogawędki z kucharzami, do docenienia ich pracy. 


Coocharz Coocharz czyli Kuba Przeździecki

Śniadaniownie stawiają na jakość produktu

W śniadaniowym menu znajdziemy proste smaki. Bywają tam jajka, kiełbaski, twarożki, tosty. Często są to smaki, jakie kojarzymy z domem. - Zauważyłem taki trend, że lokale gastronomiczne nie skupiają się na cudnych, niespotykanych połączeniach smakowych, choć też jest to obecne, ale na jakości składników i prostocie - ocenia Jakub Przeździecki. - W śniadaniowym menu każdy produkt jest dokładnie opisany, tam nie ma zwykłych jajek, a jajka wiejskie z danego gospodarstwa, podobnie jest z serem, masłem, chlebem. To jest fajne - ja lubię wiedzieć skąd takie składniki pochodzą. 


***

Tytuł audycji: Czwórka do piątej

Prowadzi: Weronika Puszkar

Gość: Coocharz czyli Jakub Przeździecki

Data emisji: 24.04.2024

Godzina emisji: 14.51

pj/pr

Czytaj także

Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Czas i skład mają znaczenie

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2024 09:52
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważny dla zdrowia człowieka jest ten pierwszy w ciągu dnia posiłek. Niedawno badacze ustalili optymalną godzinę jedzenia śniadania, naukowcy jednak są zgodni - najistotniejsze jest, co jemy. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Randka przy śniadaniu? Młodzi doceniają znaczenie tego posiłku

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2024 17:00
Już nie nocne biesiadowanie, tylko wspólne śniadanie - tak coraz częściej witają dzień ludzie młodzi. Kawiarnie prześcigają się w pomysłach na atrakcyjne menu, a dietetycy zacierają ręce, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. 
rozwiń zwiń