Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 11:38
Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". 
Bartek Kieżun i Kamil Jasieński
Bartek Kieżun i Kamil JasieńskiFoto: Piotr Podlewski/Polskie Radio

Bartek Kieżun to dziennikarz, podróżnik, fotograf i autor serii książek podróżniczo-kulinarnych. W tym roku zachwycił już książką "Neapol łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni", a najnowszą propozycją zaprasza nas do Chorwacji, pełnej śródziemnomorskich smaków i aromatów. "Chorwacja do zjedzenia" to efekt dwumiesięcznej podróży przez ten nadadriatycki, słowiański kraj. 


Posłuchaj
26:37 czwórka popołudniówa 15.11.2024 bartek kieżun 14.15.mp3 Bartek Kieżun opowiada o smakach Chorwacji i swojej najnowszej książce "Chorwacja do zjedzenia" (Popołudniówa/Czwórka)

 

Tam powstało blisko 70 opowieści, tam Bartek utrwalił blisko 70 przepisów, dzięki którym w naszej kuchni przeniesiemy się nad Adriatyk. - Jeśli chcemy przywrócić moment wakacji przez gotowanie, to radzę to zrobić na spokojnie. W sobotę rano udać się na zakupy, potem gotować, a wieczorem rozkoszować się jedzeniem - radzi gość Kamila Jasieńskiego. 


Chorwacja - niezwykły tygiel smaków

Położenie geograficzne Chorwacji i jej historyczne losy sprawiły, że wiele różnych wpływów się tu spotkało i wymieszało. - Byli tu Rzymianie, Grecy, Turcy, Austriacy, Węgrzy czy Włosi. Przez to powstała unikatowa mieszanka, a dla mnie jest ona najciekawszym powodem do wizyty tam - mówi Bartek Kieżun. - Na wybrzeżu Chorwacji widać wyraźny wpływ Wenecji - jest ryż, są egzotyczne przyprawy. Tu kuchnia warunkowana jest historią morza. W Slawonii zaś rządzi wędzona papryka, są ryby słodkowodne łowione w Dunaju. 


Niejedna Chorwacja

Bartek Kieżun wyraźnie rozdziela różne regiony dzisiejszej Chorwacji, przypomina jej losy historyczne, czas wpływów Imperium Osmańskiego czy niedawną przynależność do Jugosławii. 

- Wybrzeże pachnie czosnkiem i pietruszką, ale też cynamonem i gałką muszkatołową - to wpływ wspomnianej Wenecji, ale też rzut oka w stronę Imperium Osmańskiego - opowiada. - W Chorwacji znajdziemy też gołąbki z kiszonej kapusty - to efekt spotkania Słowiańszczyzny i Osmanów. Mnie bardzo interesuje to, jak to się mogło wymieszać i skąd to przyszło. 

Czytaj także:

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński 

Gość: Bartek Kieżun (dziennikarz, podróżnik, autor książek kulinarnych)

Data emisji: 14.11.2024

Godzina emisji: 14.15

pj/wmk

Czytaj także

Vienio z przepisami na szparagi i na rap [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2024 16:10
O jedzeniu może mówić godzinami, bo wywołuje emocje, tak jak i muzyka. Jak przygotować szparagi, co jeść na wiosnę i gdzie najlepiej smakuje tapas - opowiada Vienio - raper i pasjonat gotowania. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak zostać królem życia? Trzeba mieć swoje pasje. Arturowi Zuchniakowi ich nie brakuje!

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 18:24
Artur Zuchniak tworzy profil dla ludzi, którzy tak jak on lubią dobrze jeść. Swoją kulinarną pasję łączy z miłością do mody. Poznajcie "Króla Jedzenia" znanego też jako "Modny Arczi".
rozwiń zwiń