Od polskiej porcelany po holenderskie smaki. Podróż ze smakiem w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2025 14:00
Czy luksus porcelany wciąż gości na naszych stołach? Jak naprawdę smakuje codzienne życie w Holandii? W audycji "Podano do stołu" zapraszamy na podróż pełną historii, designu i kulinarnych odkryć, które łączą polską tradycję ze smakami północnej Europy.
W Europie porcelanę przez długi czas nazywano białym złotem, ponieważ jej tajemnica produkcji była pilnie strzeżona.
W Europie porcelanę przez długi czas nazywano "białym złotem", ponieważ jej tajemnica produkcji była pilnie strzeżona.Foto: Shutterstock

W pierwszej godzinie audycji zajrzymy na polskie stoły, by bliżej przyjrzeć się materiałowi, który przez stulecia był symbolem elegancji, gościnności i dobrego smaku. Porcelana, bo o niej mowa, to temat, który wykracza poza czystą funkcjonalność. Sprawdzimy, jak ta szlachetna materia dotarła do Polski, jak zmieniały się jej wzory oraz gdzie dziś przebiega granica między naczyniem stricte użytkowym a wartościowym obiektem kolekcjonerskim. Zastanowimy się, jak ten materiał, wciąż kojarzący się z tradycją i świętowaniem, odnajduje się we współczesnych wnętrzach jako wyraz artystycznego rzemiosła i designu. O dziedzictwie i przyszłości porcelany opowiedzą nam eksperci z Muzeum Porcelany w Wałbrzychu.

Następnie zmienimy perspektywę, wybierając się w kulinarną podróż do kraju wiatraków, sera i rowerów. Naszym przewodnikiem po holenderskiej kuchni będzie Krzysztof Florek - Polak od lat mieszkający w Holandii, przedsiębiorca i pasjonat lokalnej kultury. Odkryjemy, co naprawdę ląduje na stołach Holendrów, jakie potrawy dominują w ich domach, a co króluje w ulicznym menu. Przyjrzymy się klasycznym, sycącym daniom, takim jak stamppot (ziemniaki tłuczone z warzywami i kiełbasą), chrupiącym bitterballenom i krokietom. Porozmawiamy również o wpływach kolonialnych, nie zapominając o słodkościach w rodzaju stroopwafli, by sprawdzić, jak holenderska gastronomia łączy prostotę i praktyczność z bogactwem smaków.

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (9.11) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo

ak

Czytaj także

Maciej Kierkla o kuchni azjatyckiej w polskim wydaniu

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 10:30
Budki z azjatyckim jedzeniem to stały element na ulicach polskich miast. Właśnie o tych restauracjach Kamil Jasieński rozmawiał z autorem profilu "Kozak chinole wwa blog", który dzieli się swoimi opiniami na temat lokali z azjatyckim jedzeniem w niecodzienny sposób.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ula Sołtan-Zadroga: wolę pokazywać wege opcje, niż promować jedzenie mięsa

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2025 17:36
Autorka profilu "Zaraz się najem" często wychodzi z domu i jada na mieście, ale ze swoimi obserwującymi dzieli się też autorskimi przepisami np. na kluski śląskie z pistacjami i gorgonzolą albo zupę orzechowo-sezamową. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 17:17
Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak.
rozwiń zwiń