Cukrzyca. Jak się przed nią ochronić?

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 15:07
W naszym kraju Dzień Walki z Cukrzycą obchodzony jest 27 czerwca. - To choroba powodowana przez defekt wydzielania albo działania insuliny, czyli hormonu kontrolującego poziom glukozy we krwi - mówił Mariusz Gogól z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.
Audio
  • Cukrzyca - czym się objawia i jak się przed nią ustrzec? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Image Point Fr

kostnica zwłoki 1200.jpg
Co się dzieje z ludzkim ciałem po śmierci?

Jak tłumaczył ekspert Czwórki, podniesiony poziom glukozy powoduje uszkodzenie wielu narządów, a w rezultacie zaburzenie ich czynności oraz niewydolność. - Szczególnie cierpią tutaj oczy, nerki, nerwy, serce oraz naczynia krwionośne - podkreślał.

Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje ponad 3 miliony osób, a ich liczba wzrasta o 2,5 proc. rocznie. - Wyróżniamy dwa rodzaje cukrzycy: typu pierwszego, spowodowaną niszczeniem komórek betatrzustki, które produkują insulinę. Dzieje się to w trakcie procesu autoimmunologicznego, w którym organizm sam atakuje swoje tkanki. Drugi typ, który obejmuje ok. 80 proc. przypadków, to zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę - tłumaczył Mariusz Gogól.

naukowiec geny DNA 1200x660.jpg
Nowoczesne badania genów - przepowiadanie przyszłości?

Mimo, że choroba ta uwarunkowana jest genetycznie, możemy się przed nią bronić, m.in. wprowadzając zdrową dietę, a także aktywność fizyczną. Co jeść, a czego unikać, i jaki sport warto uprawiać, by ustrzec się przed cukrzycą? Jak rozpoznać u siebie pierwsze objawy tej choroby i dokąd zgłaszać się po pomoc? Jakie powikłania czekają chorych, którzy nie leczą cukrzycy? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 27.06.2017

Godzina emisji: 12.25

kd/jsz

Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń