Jak tłumaczy gość "Poranka" na rynku można spotkać najczęściej cztery rodzaje oliwy z oliwek. Są to kolejno oliwa z oliwek Extra Virginie, oliwa z oliwek Virgin, oliwa z oliwek rafinowana i oliwa z wytłoków oliwnych.
Oliwa z oliwek Extra Virgin nadaje się do bezpośredniego spożycia i zwykle producenci od razu rozlewają ją do butelek. Oliwę Virgin stosuje się, jako dodatek do oliwy rafinowanej. Z kolei oliwa rafinowana zwana Lampante, nie nadaje się od razu do konsumpcji ze względu na swoja wysoką kwasowość, przez co poddawana jest ona procesowi chemicznego przetworzenia. Oliwa z wytłoków jest najmniejszej jakośći.
Fernando Ortega - założyciel firmy "I love aceite" zajmującej się produkcją i promocją oliwy Extra Virgin, wyjaśnia, że ten najszlachetniejszy rodzaj oliwy z oliwek używany jest w kuchni hiszpańskiej dosłownie do wszystkiego. Spożywany jest na zimno, jak i na ciepło, zarówno do pieczenia oraz smażenia.
Oliwę z oliwek Extra Virgin cechują nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również wpływa ona korzystanie na zdrowie. – Obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała procesom starzenia się i zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych – wylicza. Gość Czwórki wspomina także, że jego babcia stosowało ponadto oliwę w celu łagodzenia oparzeń słonecznych.
Więcej o oliwie Extra Virgin dowiesz się słuchając "Poranka".
ap