Mateusz Gessler z wykształcenia jest architektem krajobrazu, a kucharzem i restauratorem - z zamiłowania. Jak mówił w Czwórce - codzienność szefa kuchni różni się od tej pokazywanej w telewizji. - Na miejscu trzeba być codziennie, a ilość obowiązków jest ogromna. Ale to zawód, który daje ogromną satysfakcję - tłumaczył.
Jednak nie zawsze tak było, bo jako dziecko Mateusz Gessler niechętnie wchodził do kuchni. - Uwielbiałem jeść, ale nie gotować. Próbowałem jednak wielu smaków, a moje dzieciństwo to potrawy z całego świata, gównie kuchnia francuska - wspominał w Czwórce.
Restaurator opowiadał także, w jakim stopniu on sam zajmuje się w swoich lokalach gotowaniem i zdradził, jakim na co dzień jest szefem. Mówił jednak także o swoich kolejnych - obok gotowania - wielkich pasjach: podróżowaniu motocyklem po świecie i... tatuowaniu. I opowiadał, jak "od kuchni" wygląda produkcja i przygotowanie programów telewizyjnych i jak gotuje się z dziećmi.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadzą: Katarzyna Dydo, Karina Terzoni
Gość Mateusz Gessler (restaurator)
Data emisji: 4.03.2016
Godzina emisji: 9.00
kd