Jak zachować smaki lata na dłużej?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2015 17:00
Truskawki, maliny, jagody, ogórki i pomidory - to smaki, które bezsprzecznie kojarzą się z wakacjami. Podpowiadamy, co zrobić, by cieszyć się nimi także wtedy, gdy lato przeminie.
Audio
  • Jak zachować smaki lata na długie miesiące? (Efekt: WOW/Czwórka)
Samodzielnie przyrządzone dżemy przez długie miesiące będą nam przypominać minione wakacje
Samodzielnie przyrządzone dżemy przez długie miesiące będą nam przypominać minione wakacjeFoto: Pixabay (Domena publiczna)

Blogerka kulinarna Marieta Marecka zdradziła nam przepis na suszone pomidory własnej roboty: - Najlepiej wybrać pomidory, które są mięsiste i nie mają za dużo soku. Przekrajamy je na pół, układamy na blasze skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 3 do nawet 16 godzin. Gotowe pomidory zalewamy gorącą oliwą, zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy - wyjaśnia.

W audycji podajemy też przepis na idealną konfiturę ze śliwek i wymieniamy warzywa i owoce, których koniecznie powinniście spróbować jeszcze tego lata.

***

Tytuł audycji: Efekt: WOW

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 4.08.2015

Godzina emisji: 16.00

mg/bch

Czytaj także

Nowy wynalazek dla miłośników fast foodów

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 09:55
Jedna z restauracji stworzyła tacę z klawiaturą Bluetooth. Wszystko po to, żeby nie dotykać swojego telefonu tłustymi palcami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ognisko czy grill - co jest lepsze?

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2015 18:00
Ogniska są spontaniczne, grill bardziej cywilizowany - twierdzą słuchacze Czwórki. A my sprawdzamy, jak bezpiecznie biwakować.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Urlop po polsku - aktywność czy lenistwo?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2015 13:00
Zwiedzanie, leniuchowanie, czy może "działking"? O najlepsze sposoby na wakacje zapytaliśmy was w sondach przygotowanych przez naszych reporterów.
rozwiń zwiń