Dziś kasza to nie ta nudna manna z cukrem na śniadanie czy przypalona, gryczana na obiad. Kasza dziś rozkwita. Można powiedzieć, że jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana czy pęczak mają swój renesans.
Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii "Lubię kaszę. Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" podkreśla niesamowite właściwości tego produktu. Maja Sobczak, autorka bloga "Qmam kaszę" zwraca uwagę, że można go wykorzystać wszędzie - od śniadań, przez obiady, po desery. - Kasza jest bardzo pierwotna, nasza, rdzenna, polska. Ona zawsze u nas była - mówi w Czwórce.
Blogerka zdradza również, że to właśnie dzięki niej możemy mieć szczęśliwe i uśmiechnięte jelita.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Gość: Maja Sobczak (autorka bloga "Qmam kaszę")
Przygotowała: Anna Depczyńska
Data emisji: 27.04.2016
Godzina emisji: 15.00
pj/kd