Kulinarna Polska jest warszawocentryczna. To w stolicy powstaje większość mód, które za chwilę podbijają cały kraj.
- Czymś, co jest bardzo fajne, bardzo wartościowe i trwa, jest moda na czyste jedzenie, od małych producentów, nieprzetworzone, dobrej jakości - mówi ekspertka. - Widać też powrót do korzeni, do tradycji regionów, do dawnych lat.
Ostatnio obserwować możemy też modę na fermentację, kiszenie i "polskie kimchi". Nie przemija też fascynacja sezonowością warzyw i owoców. - Zaczynamy być dumni z polskiej, starej, dobrej kuchni, z tego, że to dziedzictwo możemy pokazać turystom - mówi Czwórkowy gość.
Czy jakaś zagraniczna kuchnia podbija wciąż serca i żołądki Polaków oraz jak Krytycy Kulinarni recenzują restauracje, Magda Grzebyk zdradzała w "Tędy po trendy".
***
Tytuł audycji: "Tędy po trendy"
Prowadzą: Aleksandra Jasińska i Kamil Jasieński
Goście: Magda Grzebyk (autorka Krytyki Kulinarnej)
Data emisji: 24.04.2016
Godzina emisji: 10.10
pj/mc