Sabrina Ghayour W kuchni najlepiej czuję się sama. Wtedy jestem najbardziej kreatywna. I cieszę się, że moja mama i babcia nie gotowały. Dzięki temu nie odczuwam żadnej presji
Gość Czwórki jest obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. - Moje przepisy to po prostu domowe perskie gotowanie. Ryż, smażony kurczak i jedna sałatka na całą lokalną kulturę. W kuchni stawiamy na prostotę i jest to pewnie bliższe sercom Polaków niż wam się to wydaje - mówi Sabrina Ghayour.
Pierwszym kulinarnym doświadczeniem autorki książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu" były muffinki z proszku, które przygotowała razem z mamą. - Myślę, że to istotne, żeby dzieci miały takie wspomnienia. Sam fakt, że robiło się coś razem z rodzicami w kuchni jest ważniejszy od tego, jak smakowała dana potrawa - przekonuje Ghayour i tłumaczy, dlaczego złości się, kiedy ktoś mówi, że nie umie gotować.
Sabrina Ghayour W gotowaniu nie chodzi o to, by dyktować komuś, co ma robić. Radość nie płynie z tego, że ma się związane ręce. Tylko z tego, że można eksperymentować
W audycji podpowiadamy też, jak przyrządzić specjały kuchni bliskowschodniej, tłumaczymy dlaczego w kuchni też można "mieć lenia" i czy można zrobić bigos po persku.
***
Tytuł audycji: Tędy po trendy
Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Mateusz Kulik
Gość: Sabrina Ghayour (autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu"), Olga Siara (tłumaczka)
Data emisji: 9.04.2017
Godzina emisji: 9.15
kul/pg