Wydawałoby się, że tradycja zobowiązuje, tymczasem gość Czwórki zachęca do tego, by w miarę możliwości unowocześniać świąteczny jadłospis. - Najchętniej ekperymentuje ze śledziami, których przez długi czas w ogóle nie jadłam, a potem połknęłam bakcyla. W tym roku zaserwuję śledzie po szwedzku. W słodkiej marynacie, z cytrusami i z wanilią. Polecam także śledzie z buraczkami i z żurawiną - mówi blogerka i tłumaczy, jak ryby należy zamarynować i dlaczego nalezy to zrobić przynajmniej trzy dni przed świętami.
Kamila Szczawińska - modelka, która miesza w kuchni
Eliza Mórawska podpowiada także, jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby przyrządzanie posiłków przestało być przykrą koniecznością, wyjaśnia, dlaczego zupa jest największym przyjacielem człowieka i co za diabeł tkwi w kostce rosołowej.
***
Tytuł audycji: "Dajesz Radę"
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Eliza Mórawska (autorka bloga kulinarnego "White Plate" i książki "Na zdrowie")
Data emisji: 16.12.2016
Godzina emisji: 14.06
kul/bch