Croissanty to rzemieślnicza robota. Nie ma dwóch takich samych rogalików Paweł Albert
Historia wytrawnego rogalika
Jeśli chodzi o to, kto jaki pierwszy wymyślił to danie, to nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi. - Mogła to być Austria, Turcja, ale bardzo rzadko wskazuje się na Francję - przyznaje rozmówca Mateusza Kulika. - W tej historii jest także polski akcent, bo według niektórych przekazów to szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauen Flasche" w Wiedniu, namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.
15:16 CZWÓRKA Nie na zarty - croissant 22.05.2021.mp3 Francuskie śniadanie z Paryżem w tle - przepis na croissanty (Nie na-żarty/Czwórka)
Dobrego croissana poznaje się po tym, że jego część zostaje nam na ubraniu, bo jego wierzchnia część bardzo się kruszy Paweł Albert
Croissant z domowego piekarnika
Do zrobienia francuskiego przysmaku potrzebujemy 0.5 kg mąki 450 lub innej pszennej np. typu 500, 40g cukru, 14g soli, 35g masła, 10g świeżych drożdży, 140ml bardzo zimnej wody, 140ml mleka i 250g masła 82 proc. do laminowania ciasta. - Wlewamy do pojemnika wodę i mleko, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy tak, by cukier się rozpuścił z drożdżami. Odkładamy na około 30 min. Następnie dodajemy resztę składników zaczynając od mąki i kończąc na soli. Mieszamy wszystko dokładnie na gładką strukturę ciasta - mówi gość Czwórki. - Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozwałkowujemy masło w jeden płat około 5mm (20cmx40cm), a następnie odkładamy ciasto i masło do lodówki na całą noc. Rano ciasto rozwałkowujemy (40cmx40cm) i znów wkładamy je do lodówki na 20 min. W tym czasie wyciągamy masło z lodówki aby zrobiło się plastyczne, a potem wycinamy z ciasta trójkąty i przechodzimy do formowania rogalików.
Posłuchaj także:
W warunkach domowych rogaliki potrzebują do 4 godz., żeby wyrosły. Kiedy powiększą objętność dwukrotnie, należy posmarować je żółtkiem z mlekiem. Potem wstawiamy je do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180-190 st. i po 20 min. będą gotowe.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Paweł Albert (piekarnia Chaud Pain)
Data emisji: 22.05.2021
Godzina emisji: 17.16
kul