Dlaczego lubimy słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 16:09
Nasza miłość do słodyczy ma swoje korzenie we wczesnym dzieciństwie. - Słodki smak kojarzy nam się z czymś pozytywnym - mówi dietetyk Anna Englisz. - Jest to pierwszy smak, który poznajemy w życiu, bo mleko matki, zawierające laktozę, również jest słodkie.
Audio
  • Dlaczego lubimy jeść słodycze? - materiał Kamila Piechowskiego (Czwórka/W cztery oczy)
Dlaczego lubimy słodycze?
Foto: Glow Images/East News

Jak przyznaje ekspertka, jeśli czujemy słodki smak, mózg podpowiada nam, że to, co jemy, jest dobre, nie jest trucizną, która z reguły kojarzy nam się z goryczką. - Poza tym słodki smak to węglowodany, a te są podstawowym źródłem energii - dodaje Anna Englisz, dietetyk z Setpoint .

Szczególnie chętnie sięgamy po słodycze podczas okresów wzmożonego wysiłku fizycznego, lub po prostu, gdy jesteśmy głodni. A to może prowadzić do uzależnienia. - Słodycze mają działanie relaksujące, uspokajające - tłumaczy Englisz. - Jeśli więc mamy w życiu dużo stresów, słodkości pojawiają się w nim regularnie.

Czekolada/fot.Glow
Czekolada/fot.Glow Images/East News

Poza tym - jeśli w dzieciństwie za dobre zachowania lub oceny, byliśmy nagradzani słodyczami - dziś sami będziemy je sobie kupować "na poprawę humoru".

Niestety, im więcej ich jemy, tym bardziej będziemy ich potrzebować, bo wrażliwość na słodki smak ulega obniżeniu.

Okazuje się jednak, że na rynku  można znaleźć wiele słodkich, ale zdrowych, substytutów cukru. - Istnieją naturalne słodziki, m.in. stewia, czy xylitol - wymienia ekspertka w "W cztery oczy".

 

(kd/kul)

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Czytaj także

Dieta Intermittent Fasting: czy to działa?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 12:00
Intermittent fasting to dieta polegająca na okresowej głodówce. Po okresie niejedzenia, w tzw. "oknie żywieniowym" możemy jednak spożywać to, co chcemy i w jakiej ilości chcemy. IF jest modna i pozwala na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, ale… czy jest także zdrowa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Parówki... największy przysmak Polaków?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 13:00
Zdaniem ekspertów popularne danie na każdą porę dnia to jeden z najważniejszych produktów polskiego przemysłu mięsnego. Sprawdzimy w czym tkwi ich sekret.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak trzymać burgera podczas jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2014 12:00
Chyba każdy zna ten ból, pojawiający się podczas jedzenia hamburgerów, szczególnie tych z masą dodatków. Sos, warzywa i przede wszystkim mięso ucieka z bułek. Jak sobie z tym poradzić? Recepta w piątkowe popołudnie w Czwórce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ile pączków to już jest obżarstwo?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 06:00
Aż 100 milionów pączków mogą zjeść dziś Polacy. Tłustoczwartkowa tradycja zobowiązuje - jak nie skosztujesz, mogą spotkać cię niepowodzenia. Czy warto tak ryzykować?
rozwiń zwiń