Jak nie zmarnować świątecznej żywności?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2011 16:24
Po wigilijnym ucztowaniu z pewnością zostało Wam jeszcze trochę jedzenia. Sprawdziliśmy, co można zrobić, żeby te niedawne pyszności nie wylądowały na śmietniku.
Audio

W Polsce, co czwarta osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność. Najczęściej są to chleb, przetwory mleczne oraz mięso. Liczby pokarmów lądujących w naszych koszach są liczone w tonach. Okresem kiedy proceder ten nasila się szczególnie są momenty świąteczne. To wtedy zgodnie z polską tradycją "zastaw się, a postaw się" przygotowujemy jedzenia ponad miarę, a następnie nie do końca wiemy co z nim zrobić.

 - Nie wiem jak tą żywność przechowywać, jak zamrażać i z kim się nią podzielić – mówiła w Czwórce Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności, która radziła podarować pokarmy, które nam zostały np. samotnemu sąsiadowi lub zajrzeć na stronę z żywnościowymi radami niemarnuj.pl.

Zapytany przez nas ekspert Wojciech Bogdan z portalu menudomowe.pl radził w pierwszej kolejności spożywać pokarmy, które psują się najszybciej. Takie produkty powinniśmy umieszczać w naszych lodówkach z przodu w dostępnym miejscu.

- Niektóre ciasta możemy zamrozić, ale nie wszystkie. Te które zawierają surowe jajka są dosyć ryzykowne ze względu na salmonellę - mówił rozmówca naszej reporterki Ani Depczyńskiej.

Więcej porad np. na temat mrożenia świątecznych potraw w dźwięku w boksie "Posłuchaj".

bch

Czytaj także

Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie marnuj jedzenia. To proste!

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2011 16:07
Postna, ale obfita wieczerza wigilijna i dwa dni świąteczne przy suto zastawionym stole. Tak bardzo często wyglądają Święta Bożego Narodzenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Grzyby lekiem na całe zło?

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 11:23
Przygotowania do świąt trwają w najlepsze. Większość z nas w tym okresie zje w różnych ilościach grzyby. Czy będzie to bezwartościowa uczta? Przekonaj się, co myślą o tym dietetycy.
rozwiń zwiń