Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia
- Producenci żywności w składzie często wymieniają glutaminian sodu jako ekstrakt drożdżowy, ekstrakt mięsa rybiego lub produkt hydrolizy białek - ostrzega Izabela Przybysz. - Stosowany on jest w produktach wysokoprzetworzonych, które powstały w wyniku wysokiej obróbki termicznej. Nie są one polecane przez dietetyków - dodaje specjalistka.
Oprócz kostek rosołowych, zup w proszku i fast foodu, glutaminian sodu kojarzony jest też z kuchnią azjatycką. - Został wynaleziony przez Japończyków. To oni nazwali go piątym smakiem, czyli umami - wyjaśnia Izabela Przybysz. Czwórkowa ekspertka opisuje dokładnie proces wynalezienia glutaminianu oraz zdradza, na czym polega "syndrom kuchni chińskiej". Mówi też o tym, czy produkty spożywcze z dodatkiem E 621 są dla nas bezpieczne.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Kaja Zemła
Data emisji: 23.08.2017
Godzina emisji: 12.29
jsz/mz