- Na diecie jesteśmy zawsze, chodzi o to żeby ją odpowiednio dostosować do naszych potrzeb i wypracować właściwe nawyki żywieniowe. Zwykle jemy za dużo, nie wtedy kiedy trzeba i nie to co trzeba. Odpowiednie żywienie to zrozumienie własnego ciała - mówi zaproszona przez Czwórkę dietetyczka i psycholożka, Zuzanna Antecka.
Wśrod diet coraz większą popularność zyskuje ostatnio tak zwana "dieta pudełkowa", która polega na tym, że ktoś inny układa za nas plan posiłków i dostarcza nam je codziennie rano gotowe pod drzwi. - Dieta pudełkowa może być wygodna. Na przykład w momentach wzmożonej pracy albo, gdy chcemy osiągnąć konkretny cel związany z naszą sylwetką. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie długoterminowe - podkreśla psycholożka i psychoterapeutka Dorota Minta.
Obie zaproszone przez Czwórkę specjalistki twierdzą, że jedzenie, oprócz najbardziej podstawowych ról fizjologicznych, pełni także istotne funkcje społeczne. - Należy jednak uważać, żeby nie stało się ono dla nas sensem życia - alarmują. Wtedy możemy mieć do czynienia z poważnymi zaburzeniami w odżywianiu. Jak im zapobiegać i co to znaczy dobrze się odżywiać? O to między innymi zapytaliśmy nasze specjalistki, z którymi rozważaliśmy także jaki wpływ na nasze nawyki jedzeniowe wywiera marketing spożywczy i jak się przed nim bronić.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał: Michał Piwowarek
Goście: Dorota Minta (psycholożka i psychoterapeutka) i Zuzanna Antecka (specjalistka do spraw żywienia, dietetyczka i psycholożka)
Data emisji: 23.09.2016
Godzina emisji: 15.07
jsz/gs