Wegańskie ciasta i bezy - jak wykorzystać kaszę, daktyle i banany?

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 19:41
Siemię lniane, zalane wodą, zmiksowane banany, trochę musu jabłkowego - wszystko to w odpowiednich proporcjach może stanowić znakomite spoiwo naszego ciasta i być zamiennikiem dla serów, jajek, czy mleka.
Audio
  • Kulinarna pasja - jak przyrządzać wegańskie wypieki? (Czat Czwórki)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Anna Hoychuk/Shutterstock

Bezy to głównie białko i cukier, dlatego - jak przekonywała cukiernik Kiga Filipowicz - przy ich przygotowaniu warto wykorzystać wodę z ciecierzycy. - Oczywiście proces ubijania będzie trwał dłużej, nawet do 30 minut, ale piana również powstanie i beza wyjdzie - mówiła Kinga Filipowicz. - Trzeba liczyć się też z tym, że takie ciasto będzie inaczej wyglądało i inaczej smakowało, niż tradycyjne wypieki.  

W jaki sposób podczas przyrządzania ciasta warto wykorzystać zmielone daktyle? I jaką rolę w przygotowywaniu pralinek odgrywa kasza jaglana? O tym w nagraniu rozmowy, przygotowanej przez Dominikę Klimek. W programie gościem była zaś Aleksandra Borecka z Blacha Pleasure Factory, która opowiadała o swojej gastronomicznej pasji i wypiekach, kolejnych przepisach, wariacjach na ich temat i o dzieleniu się słodkościami z innymi.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Data emisji: 24.04.2018

Godzina emisji: 16.08

kd

Czytaj także

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2018 18:27
- To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marta Dymek: wegetarianizm pozwala znaleźć nowe ulubione smaki

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 17:45
- W tej chwili zarówno lekarze jaki i Polski Instytut Zdrowia przekonują, że weganizm jest odpowiednią dietą dla wszystkich zdrowych osób na każdym etapie ich życia - mówi Marta Dymek, autorka programu telewizyjnego i cyklu książek "Jadłonomia".
rozwiń zwiń