Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods
Jedną z teorii przeciwników picia mleka jest hasło, że mleko nie jest dla dorosłych ludzi - mówi dietetyczka Justyna Marszałkowska-Jakubik. - Dowodzą, że jako ssaki powinniśmy pić mleko tylko w okresie niemowlęcym, ja się z tym nie zgadzam.
11:17 _PR4_AAC_mleko_ 2021_10_06-14-09-49.mp3 Z dietetyczką Justyną Marszałkowską-Jakubik rozmawiamy o faktach i mitach na temat mleka (Dajesz Radę/Czwórka)
Jak mówi specjalistka, mleko jest szkodliwe tylko dla osób, które go nie tolerują. - Możemy mieć na nie alergię i wtedy nie będziemy tolerować wszystkich produktów, których składnikiem jest mleko. Możemy mieć też nietolerancję na cukier mleczny, czyli na laktozę. Wtedy najbardziej nam będzie szkodziło mleko, biały ser, troszkę rzadziej kefiry, jogurty czy maślanki - tłumaczy gość audycji. - To są te dwie grupy osób, które nie powinny spożywać produktów mlecznych. Natomiast dla całej reszty populacji mleko jest jak najbardziej produktem wartościowym i spokojnie możemy je w swojej diecie stosować.
Jak jednak poznać, że mamy nietolerancję laktozy? Według dietetyczki pierwszym objawem będą problemy z układem trawiennym, pojawić się mogą wzdęcia, gazy czy biegunki. - Jeżeli mówimy o alergii na mleko, to ona zazwyczaj pojawia się w najmłodszych latach, nawet u niemowląt - wyjaśnia dietetyczka. - Najczęściej są to objawy skórne, pojawia się pokrzywka, zaczerwienienie lub atopowe zapalenie skóry. Są to swędzące i bolesne zmiany.
Masło dla smaku jest OK - warto jeść je z umiarem
Czytaj także:
Jak podkreśla specjalistka, warto pamiętać, że mleko jest fantastycznym źródłem wapnia i białka, czyli składników, które są istotne w naszej diecie. - Ten biały napój zawiera również witaminę D, którą ciężko pozyskać z produktów spożywczych, zawiera witaminy z grupy B, magnez, potas, immunoglobuliny, czyli cząsteczki, które kształtują naszą odporność, enzymy i inne aktywne biologicznie białka - wylicza Justyna Marszałkowska-Jakubik. - Jest tego naprawdę sporo. Więc jeśli tylko mleko nam nie szkodzi, to od czasu do czasu mleko i inne produkty mleczne można do diety włączyć.
Mleko może również pomóc nam w zwiększeniu odporności, w tym wypadku lepiej jednak wybrać produkty sfermentowane takie jak jogurty, kefiry, maślankę. Zawierają one dodatkowo bakterie kwasu mlekowego, które dobrze wpływają na pracę jelit.
Czytaj także:
- Jeśli tylko mleko nam nie szkodzi, to zdecydowanie nie eliminujemy bez potrzeby tej grupy produktów - przekonuje gość Czwórki. - Jest to bardzo liczna grupa produktów spożywczych i jeśli bez właściwej przyczyny wyeliminujemy te produkty z naszego jadłospisu, ciężko będzie nam zbilansować dietę.
Przy wyborze mleka powinniśmy sugerować się zawartością procentową tłuszczu. Dla dorosłej osoby najbardziej wskazane są wartości 1,5 i 2 proc. - Na pewno wyeliminowałabym mleko 0 proc, choćby z tego względu, że w mleku są obecne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - tłumaczy specjalistka. - Są to witaminy A,D, E i K, które potrzebują środowiska tłuszczowego, żeby zostały przyswojone i wykorzystane przez nasz organizm. Więc jeśli wybierzemy mleko o zerowej zawartości tłuszczu, to po prostu nie wykorzystamy w pełni walorów tych witamin.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Adrianna Janiszewska
Goście: Justyna Marszałkowska-Jakubik (lekarz dietetyk, autorka bloga zdrowo najedzeni)
Data emisji: 06.10.2021
Godzina emisji: 14.08
aw