Śniadanie u Króla. Jak jedzono dawniej?

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2018 18:40
Gościem Czwórki będzie prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Nejron Photo/Shutterstock.com

Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej podczas tegorocznego "Śniadania u Króla" w Warszawskim Wilanowie rzygotowano cztery stoły, a na nich dania dobrane do: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. Śniadaniowe i królewskie menu skomponował prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów. W programie zaprosimy Was na relację z tego wyjątkowego wydarzenia.

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (1.07) od godz. 15.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Czytaj także

Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy"

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 10:00
Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Monika Mrozowska udowadnia, że zupy mają moc

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2018 16:05
Monika Mrozowska w swojej książce "Zupy moc" przekonuje, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze. - Gdy przygotowywałam tę książkę, całą rodziną jedliśmy je właściwie trzy razy dziennie - mówiła w Czwórce.
rozwiń zwiń