Emocjonalne Włochy kontra wyrafinowana Francja w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2018 12:45
"Jestem miłością" to włoski film, w którym jedzenia jest symbolem wielkiego uczucia. O tym obrazie głośno będzie m.in. podczas przeglądu Films For Food. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com

Film wyreżyserował  nominowany do Oscara za "Tamte dni, tamte noce" Luki Guadagnino. "Jestem miłością", to poruszający melodramat, będący hołdem dla kina Viscontiego. Film oprócz wielkich kreacji aktorskich wypełnia drugoplanowy bohater, jakim jest kuchnia włoska.

W programie udamy się także do Francji. Nie zabraknie gwiazdek Michelina. W Polsce gościł Philippe Mille, szef kuchni w Zamku Les Crayères w Szampanii. O swoich kulinarnych sukcesach powiedzą także Wojciech Modest Amaro, szef restauracji Atelier Amaro oraz Maciej Majewski, szef kuchni La Brasserie Modern. Smacznego!

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" w niedzielę (11.02) od godz. 15.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

kd

Czytaj także

Ania Starmach: marchewka i kalafior są piękne

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 16:00
Z siostrą Agatą, autorką ilustracji, wydała właśnie książkę kulinarną dla dzieci "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". O tym szczególnym wydawnictwie, łączącym kuchnię i sztukę, opowiada Beacie Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 18:36
- Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food.
rozwiń zwiń