Ramen. Kultowa zupa z ekranu filmowego na nasz stół
Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. To smak, który kojarzy się z przyjemnością, wielu - z dzieciństwem. Jedni zajadają się czekoladowymi, inni wolą sorbety. Możemy wybierać z setek rodzajów: w różku, kubeczku, na patyku. Są gałki, lody włoskie i tajskie. I wszystkie są przepyszne, ale skąd tak naprawdę się wzięły? Gdzie po raz pierwszy podano ten przysmak? Kto jest jego twórcą? O historii lodów, w Czwórce opowiada Tomasz Więcek z biura prasowego braci Koral.
Za pierwszego producenta lodów w Polsce uznaje się Franciszka Żarneckiego, piekarza z Podhala. Mało kto wie, ale to właśnie ten region jest Mekką mroźnego deseru Tomasz Więcek
- Trudno jest ustalić kiedy stworzono jeden z najpopularniejszych deserów świata. Źródła podają różne daty. Jednym z najbardziej wiarygodnych jest to, które podaje, że już 5 tys. lat temu produkowali je Chińczycy - opowiadał gość Czwórki. - Miały może niewiele wspólnego z lodami w postaci, w jakiej zjadamy je teraz, ale pewne jest, że już wtedy serwowano mrożone desery - opowiadał.
Do czego były podobne w smaku lody naszych przodków? Jak je pozyskiwano? W jaki sposób ewoluowały do postaci, w jakiej możemy je dostać współcześnie? Czy to prawda, że Neron nagradzał swoich żołnierzy lodami? Jak wartościowy był to przysmak? O tym w załączonym nagraniu.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji >>>, w której mówiliśmy o lodowym festiwalu, podczas którego można spróbować najdziwniejszych smaków, a także o kulinarnym French Touch - kampanii promującej kulturę i kuchnię francuską. Opowiedziała o niej Sylwia Sasal. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Goście: Tomasz Więcek (biuro prasowe braci Koral), Sylwia Sasal (rzeczniczka kampanii "French Touch")
Data emisji: 12.08.2018
Godzina emisji: 15.13
ac