- W roślinie jest cała fitochemia, czyli różnego rodzaju związki chemiczne i organiczne - wyjaśniała Marta Remplewicz. - Cała nasza przygoda zaczęła się, gdy intensywnie chorowałam na zapalenie gardła. Trafiłam wtedy na lekarza, który stosuje także leczenie ludowe i to on polecił mi, zamiast antybiotyków, herbatkę z podbiału i babki lancetowatej, która działa przeciwzapalnie - wspominała.
Zofia Marciniak Do ziół trzeba podchodzić z sercem i z miłością. Trzeba też dużo cierpliwości
Lecznicze właściwości pączków drzew wykorzystuje dziś gemmoterapia i to właśnie ona, w połączeniu z recepturami naszych babć oraz chemią, stanowi podstawę działalności Marty Remplewicz i Zofii Marciniak. - Pączki mają mnóstwo substancji aktywnych i dużą wydajność działania. To przecież z nich powstają listki i kwiaty - tłumaczyły ekspertki.
Na co zatem stosować klon, jakie są lecznicze właściwości śluzu z pączków, kwiatów i orzeszków lipy oraz czemu wczesną wiosną warto zbierać miodunkę - tego dowiecie się, słuchając nagrania audycji.
Land art, czyli artystyczne działania z roślinami
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Goście: Marta Remplewicz i Zofia Marciniak (chemiczki, znawczynie leczniczych właściwości roślin, autorki bloga "Ziołowe Laboratotium")
Data audycji: 3.04.2017
Godzina audycji: 15.10
jsz/mg