Ryba na świątecznym stole. "Ważne, skąd pochodzi"

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2020 10:00
- Informacje o tym, skąd pochodzi ryba, którą kupujemy, powinna być dostępna na opakowaniu, albo u sprzedawcy. Jeśli chcemy kupić karpia na święta, wybierajmy hodowle europejskie. Odradzam kupowanie żywych karpi - tłumaczy Marta Pilarska z Fundacji WWF Polska. 
Zdjęcie ilustracyjne.
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: gpointstudio/shutterstock.com

Sprawdź
Karp 1200.jpg
Dorsz, halibut - czym zastąpić świątecznego karpia?

Ryby to nadal bardzo ważny element diety Polaków. Ponad 60 proc. z nas spożywa je przynajmniej raz w tygodniu, a aż ponad 70 proc. deklaruje, że chciałoby, aby w przyszłości w ich diecie było ryb jeszcze więcej. Święta to także czas, w którym ryb jemy jeszcze więcej niż na co dzień. 

Posłuchaj
07:07 2020_12_17-08-15-50_PR4_PS.mp3 Jak wybrać rybę na święta i czy w ogóle ją kupować? (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

karp karpie ryby handel 1200.jpg
W polskich morzach brakuje ryb. Przyczyną są zmiany klimatyczne

- Już ponad 90 proc. wszystkich zbadanych na świecie dzikich stad ryb jest przełowiona, lub poławiana na granicy. Przez lata łowiliśmy za dużo, i dziś jesteśmy na etapie, że każdy zakup ryby powinien być przemyślany. Zanim włożymy rybę do koszyka sprawdźmy, jakie jest jej pochodzenie. Inaczej za kilkanaście lat niektórych gatunków ryb nie będzie w ogóle - tłumaczyła Marta Pilarska z Fundacji WWF Polska w rozmowie z Czwórką.

Czytaj także:

Jak podkreślała, zmiany w świadomości konsumentów na całym świecie powinny zacząć się natychmiast, bo sytuacja ryb z roku na rok się pogarsza. Z rybołóstwa żyje na całym świecie kilkaset milionów ludzi. - Postęp technologiczny jest niezwykle szybki, więc liczba poławianych ryb przyrasta "skokowo - mówiła ekspert. - Szacunki mówią, że za30 lat w oceanach może być więcej plastiku niż ryb, a prawda może być jeszcze gorsza. 

ZOBACZ WIĘCEJ Jak powstały najsłynniejsze świąteczne utwory? >>>

Dlatego WWF radzi, by wybierając ryby nie stawiać na jeden gatunek, ale kupować ryby zróżnicowane i pochodzące ze zrównoważonych połowów. - Czyli taki, które mają najmniejszy możliwy szkodliwy wpływ na środowisko morskie - tłumaczyła Marta Pilarska. - Ważne, gdzie i w jaki sposób ryba została złowiona, czy metoda połowowa miała szkodliwy wpływ na środowisko - podkreślała. Warto też zwracać uwagę na odpowiednie certyfikaty, którymi opatrzone są ryby na sklepowych półkach.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Marta Pilarska (Fundacja WWF Polska)

Data emisji: 17.12.2020

Godz. emisji: 08.15

kd


Czytaj także

Nie marnuj - w święta i po świętach. Pozbądź się też presji

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2018 10:00
Czy święta da się obchodzić bez nadmiaru? Czy można zrezygnowąć z prezentów, 12 potraw, a nawet z choinki? 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pierny piernik czy haftowany - zrób go sam!

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2020 18:10
- U nas pieczenie pierniczków na święta jest już tradycją - podkreśla Ewa Kiszowara, mistrzyni w zdobieniu pierników. Gdy byłam dzieckiem, to moja babcia je piekła. I takie gołe pierniczki, lub polane lekko lukrem ozdabiały choinki - wspomina.
rozwiń zwiń