Szacuje się, że nawet 100 tysięcy Polaków umiera rocznie wskutek chorób spowodowanych smogiem, a tego w najbliższych miesiącach będzie niestety więcej. Warto niwelować jego wpływ na nasze zdrowie wszelkimi możliwymi sposobami, w tym dietą.
- Dieta antysmogowa to taki fajny sposób na zwrócenie uwagi na to, że te wszystkie negatywne składniki, które się w smogu znajdują, oddziaływają w jakiś negatywny sposób na nasze ciało. Dietą możemy próbować "sprzątać" na bieżąco ten nasz organizm i wzmacniać go, żeby negatywne oddziaływanie nie było aż tak szkodliwe - mówi dietetyk Magdalena Kartasińska-Kwaśnik.
Jak podkreśla rozmówczyni Martyny Ogonek, podstawą takiej diety antysmogowej są składniki, dzięki którym nasz organizm będzie walczył z wolnymi rodnikami, które powodują stany zapalne i są wytwarzane w naszym organizmie właśnie pod wpływem zanieczyszczeń. Kluczowym składnikiem diety antysmogowej będą produkty bogate w antyoksydanty, bo one łagodzą stany zapalne.
- Jeśli mówimy o witaminach, które pełnią funkcję antyoksydacyjną, to należy tu wymienić witaminę C, A D, E - mówi dietetyk. - Witamina C jest w owocach i warzywach - jedzmy ich jak najwięcej. E - to zdrowe tłuszcze. Tam dodatkowo znajdziemy kwasy Omega 3. Są w oleju lnianym, oliwie z oliwek, tłustych rybach morskich, awokado, orzechach, pestkach, nasionach. W rybach morskich znajdziemy też witaminę D i kwasy Omega 3, EPA DHA z grupy Omega 3, które świetnie wspierają nasz organizm - dodaje.
03:43 czwórka pierwsze słyszę 03.10.2022.mp3 Co jeść, by zminimalizować wpływ smogu na nasze zdrowie? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Wśród składników mineralnych wspierających naszą odporność najczęściej wymieniane są cynk i magnez.
Jedzmy owoce, w dużych ilościach. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej. - Im mamy więcej wybarwienia, kolorowości na talerzach, tym mamy więcej związków flawonoidowych o bardzo silnym potencjale antyoksydacyjnym - wyjaśnia ekspertka. - Ciemne owoce, jak aronia, borówka amerykańska, mają ich więcej. Polecam pić codzienne sok z aronii, to polski owoc, który związków o potencjale antyoksydacyjnym ma najwięcej na świecie - dodaje.
Nie bez znaczenia w sezonie grzewczym dla naszego zdrowia są też zioła i przyprawy. Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits, szczególną uwagę zwraca na kurkumę, suszone oregano i cynamon. - Przyprawiajmy dużo, smacznie i różnorodnie - poleca.
***
Tytuł audycji: "Pierwsze słyszę"
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 03.10.2022
Godzina emisji: 7.19
pj/kor