Jean-Pierre Wybauw "Fine Chocolates: Great Experience" w swojej książce dzieli się wiedzą o tym smakowitym produkcie - od pojedynczego składnika, przez proces powstawania czekolady po gotowe wyroby. Znajdziemy w niej wiele ciekawych receptur i naprawdę ładnych zdjęć wykonanych przez Tony'ego Le Ducę.
Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni
- To jest książka o robieniu pralin na mistrzowskim poziomie - mówi rozmówca Michała Piwowarka. - Przepisy tego autora to solidne podstawy, wszystko jest sprawdzone, przemyślane, dopięte - dodaje.
Tomasz Deker opowiada też o wyjątkowej postaci samego autora publikacji, który swój dzień rozpoczynał od odpowiedzi na maile z całego świata. Dzięki takim popularyzatorom czekolady jej rynek cały czas się rozwija - praliny z owocami czy orzechami nikogo już nie dziwią, jednak wciąż łączy się je z nowymi produktami - np. wątróbką. Z czym jeszcze? Jakie smaki możemy w niej zatopić i co praliny mają wspólnego z brokatem czy efektem lustra? O tym w rozmowie z mistrzem cukiernictwa.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Gość: Tomasz Deker (cukiernik)
Data emisji: 5.12.2018
Godzina emisji: 7.16
pj/kul/ac