Ser z nami rozmawia - trzeba nauczyć się go słuchać

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 11:29
- Przeczytanie książki nie wystarczy, sera trzeba się nauczyć przez doświadczenie - mówi Joanna Włodarska, autorka książki "Jak zrobić ser w domu". - By zrobić pierwszy ser wystarczą chęci - dodaje. 
Audio
  • Jak zrobić domowy ser? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

W publikacji "Jak zrobić ser w domu" znajdziemy dużo przepisów, ale i obszerny rozdział o chemii. Gość Czwórki przekonuje, że wszystko warto przeczytać, by pomóc sobie w rozmowach z serem. - Wszystkiego możemy się nauczyć przez doświadczenie. Warto próbować. Zaczynać od prostych serów, obserwować je - poleca Joanna Włodarska. - Gdy ser ma zbyt mokro lub sucho, to nam o tym mówi - dodaje. 

ser szwajcaria tylczyńska 1200.jpg
Czwórka w Szwajcarii. Jak produkuje się legendarne sery?

Przygoda Joanny Włodarskiej z serami zaczęła się około 20 lat temu od domowej mozzarelli. - To było niezwykłe doświadczenie, bo nie miałam wtedy zielonego pojęcia, jak te wszystkie etapy powinny wyglądać - wspomina gość Kamila Jasieńskiego. - Miałam przepis po angielsku, ściągnięty z internetu, który przecież 20 lat temu wyglądał troszkę inaczej - dodaje. - Włoch by umarł, gdyby zobaczył tę produkcję. 

W książce są 3 przepisy na mozzarellę, a obok nich znajdziemy receptury na ser żuławski, ser w typie korycińskiego czy parmezan. Który z nich jest najłatwiejszy? Od którego warto zacząć? Co nam będzie potrzebne? Jakich błędów unikać przy produkcji domowego sera? O tym w nagraniu rozmowy z audycji "Pierwsze słyszę".  

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Joanna Włodarska (autorka książki "Jak zrobić ser w domu")

Data emisji: 3.01.2019

Godzina emisji: 8.15

pj

Czytaj także

Kulinarne powroty - tradycja i fermentacja

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2016 14:23
- Poznań, Trójmiasto, Kraków świetnie rozwijają się gastronomicznie, jednak większość trendów wychodzi z Warszawy - mówi Magda z Krytyki Kulinarnej i zdradza nadchodzące mody.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tuba Smaku. Kulinarna kooperatywa Pascala Brodnickiego

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2018 10:51
Kanał jest miejscem, które łączy kilka niezależnych projektów kulinarnych. Autorzy stworzyli sześć kanałów o różnorodnej tematyce, które dzięki Tubie przeplatają się w jednym miejscu w sieci.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 13:29
Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.
rozwiń zwiń