Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać
Choć zawiera przepisy, nie jest typową książką kucharską. - To książka o moim życiu. Opowiadania ilustrujące przepisy, które w niej zawarłam, są oparte na moich doświadczeniach. Mówią o tym, co naprawdę przeżyłam - mówiła autorka Malka Kafka, restauratorka, założycielka restauracji Tel Aviv Food&Wine.
Już od pierwszych stron możemy zauważyć, że konstrukcja wydania różni się od tego, z czym do tej pory mogliśmy się zetknąć na kulinarnym rynku wydawniczym - Piszę w taki sposób, w jaki gotuję. Pierwszy rozdział składa się na elementy, które powinny znaleźć się w kuchni, żeby dobrze funkcjonowała. Dopiero wtedy przechodzę do składników i metody przygotowania swoich potraw - zdradzała na antenie Czwórki.
Jak smakuje idealny babaganusz? Co, zdaniem autorki "God Food" jest kluczem do przygotowania idealnej potrawy? Dlaczego nie warto eksperymentować z ilością przypraw i czy istnieje przepis na... mleko? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Malka Kafka (założycielka restauracji Tel Aviv Food&Wine, autorka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki")
Data emisji: 15.02.2018
Godzina emisji: 8.15
ac/kd