ZOBACZ TAKŻE "Potrawy z różnych stron świata" na kartach książki >>>
W tej książce zebrano nie tylko przepisy, ale i ludzkie historie, nie tylko te radosne, ale i słodko-gorzkie. Kuchnia i zapamiętane smaki, odtwarzane dziś w nowych domach, pozwalają ich autorom, choć na chwilę wrócić do świata, który musieli opuścić. Swoimi przepisami dzielą się uchodźcy m.in. z Iranu, Egiptu, Czeczenii, Dagestanu czy Ukrainy. - To podopieczni Fundacji Ocalenie, ludzie, którzy w Polsce mieszkają od dawna, nawet od kilkunastu lat. Mówią perfekcyjnie po polsku, mają tu dzieci, ale także ci, którzy przyjechali jednak do nas niedawno. Wszystkich łączy jedno: są w procedurze uchodźczej. To ludzie, którzy musieli wyjechać ze swoich ojczyzn, i pewnie w większości chcieliby do nich wrócić - opowiadała Ewa Kwiatkowska, koordynatorka projektu.
ZOBACZ TAKŻE Cykl "Kultowe książki kucharskie" w Czwórce >>>
Jak tłumaczyła, przepisy, które znajdziemy w książce, mają "przenosić we wspomnienia", przypominać o domu. - Nie napisali ich profesjonalni kucharze, ale ludzie, którzy dzięki tym daniom sami przypomnieli sobie rodzinny dom - mówiła Ewa Kwiatkowska. Opowiadała też historie niektórych z nich. - Pan z Egiptu, gdy przyjechał do Polski, schudł, zanim przyzwyczaił się do naszej kuchni, przestał też jeść mięso. By stworzyć przepis, który znajdziemy w książce, dzwonił do mamy - mówiła gość Czwórki.
Bohaterowie książki wypowiadają się też o polskiej kuchni. Tu przewijają się zwłaszcza żurek, karp, czy bigos - dominują mocne, ostre smaki. Większość potraw jest dla uchodźców jest zbyt łagodna. - W ich rodzimych kuchniach jest z reguły dużo mniej warzyw niż u nas, potrawy oparte są bardziej na mięsie. Dlatego ci ludzie doceniają produkty dostępne w Polsce. Na przykład pani z Syrii zbiera u nas sumak. Dla nas to roślina ogrodowa, jednak na Bliskim Wschodzie traktowana jest ona jako przyprawa, zbiera się ją i suszy - mówiła Ewa Kwiatkowska. - Podobnie jest z morwą. U nas to drzewo ozdobne, a tam - owoce morwy są jadalne.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Ewa Kwiatkowska (koordynatorka projektu "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków")
Data emisji: 22.01.2020
Godzina emisji: 8.20
kd/kul