Bio, eko czy organic? "Stosuj zasadę ograniczonego zaufania"

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2018 17:00
- Teoretycznie wszystkie te określenia powinny znaczyć to samo i powinny być certyfikowane przez Unię Europejską zielonym znaczkiem z listkiem złożonym z 12 gwiazdek. Ale w tej kwestii wyobraźnia producentów nie zna granic i łatwo jest dać się nabrać - ostrzega Anna Kurowicka z "Ulicy Ekologicznej".
Audio
  • Jak kupować ekologiczne produkty? (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com/Agatha Koroglu

Anna Kurowicka Produkt jest ekologiczny wtedy, gdy powstał w 95 procentach bez sztucznych dodatków, bez nawozów, w przypadku mięsa bez hormonów i antybiotyków 

Gość Czwórki wyjaśnia także, dlaczego w sektorze produktów eko marka ma znaczenie i jak uzyskać pewność, że dany produkt jest naprawdę zdrowy i pochodzi ze sprawdzonego źródła. - Jeżeli trzy jabłka z uprawy bio leżą na styropianowej tacce przykryte folią, to z ekologią ma to niewiele wspólnego - mówi ekspertka.  


Trochę ekologii na dobry początek dnia Trochę ekologii na dobry początek dnia

W audycji sprawdzamy, ile kosztuje ekologiczne śniadanie i dlaczego za produkty typu bio i organic musimy więcej zapłacić. Czy istnieje jakieś racjonalne wytłumaczenie?

Czytaj także
ekologia lunchbox 1200.jpg
Idziesz na zakupy? Zamiast foliówki weź lunchbox

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz

Gość: Anna Kurowicka (portal "Ulica Ekologiczna")

Data emisji: 23.02.2018

Godzina emisji: 8.23

kul/mg

Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pizza na śniadanie lepsza niż płatki?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 14:17
To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail".   
rozwiń zwiń