Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
Audio
  • Szef kuchni Marcin Molik opowiada o książce "Jak smakuje rok" i podaje przepis na pyszny krem z pietruszki (Nie na-żarty/Czwórka)
Marcin Molik
Marcin MolikFoto: Monika Szałek

Zupa pietruszkowa Zupa pietruszkowa

O ile natka pietruszki zadomowiła się w polskiej spiżarni, o tyle korzeń ciągle traktowany jest po macoszemu. Tymczasem to warzywo posiada właściwości i lecznicze, i odżywcze. Korzeń pietruszki działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu wykazuje właściwości wiatropędne. Ponadto pobudza (choć w niewielkim stopniu) wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W korzeniu można też znaleźć spore ilości potasu (562 mg/100 g), który reguluje ciśnienie krwi. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu nerwowego.

W audycji Marcin Molik opowiada o nietypowych daniach z pietruszki i podaje przepis na krem pietruszkowy z wanilią i z chili.

Przepis na krem pietruszkowy z wanilią i chili

Składniki:
Korzeń pietruszki
Cebula, czosnek, chili, wanilia

Pietruszkę obieramy i pieczemy w piekarniku. Kroimy i wrzucamy do garnka. Przesmażamy z cebulą, czosnkiem i gotujemy w mleku ok. 20 minut. Dodajemy laskę wanilii. Miksujemy zupę z niewielką ilością masła i przecieramy przez gęste sito. Podajemy z kroplą oleju i chili.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Marcin Molik (autor książki "Jak smakuje rok")

Data emisji: 28.12.2019 

Godzina emisji: 17.16

kul

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 12:26
Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2019 09:03
- Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. 
rozwiń zwiń