- Książka Mimi Thorisson "Apetyt na Francję" nawiązuje do kuchni francuskiej, ma bardzo ładne zdjęcia, bardzo apetyczne, utrzymane w klimacie zamkowym, jest fajnie napisana i dobrze przetłumaczona - zachwala rozmówca Michała Piwowarka. - Autorka mieszka na francuskiej wsi, maż ją wspiera fotograficznie. Jest tu dużo wspomnień z dzieciństwa.
Davida Gaboriaud w tej książce urzekło wiele przepisów, niektóre przypomniały mu o czasach dzieciństwa we Francji. Z publikacji Mimo Thorisson szczególnie poleca zapiekankę z konfitowanej kaczki, która jest bardzo popularna czy pieczoną łopatkę jagnięcą z czosnkowym sosem śmietankowym, czyli typowe danie wielkanocne.
W "Apetycie na Fracje" są przepisy na dania wytrawne, ale i słodkie. Na Czwórkowej antenie David Gaboriaud podpowiada jak z przepisu Mimi przygotować krewetki flambirowane likierem Pastis. Czy to sposób na polubienie anyżu? Czy można jeść je palcami i jak się do tego zabrać? O tym w nagraniu rozmowy z "Pierwsze słyszę".
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Gość: David Gaboriaud (kucharz i podróżnik)
Data emisji: 9.01.2019
Godzina emisji: 7.15
pj/kul