Tradycja pieczenia jest w nas mocno zakorzeniona. Dziś mamy niemal nieograniczony dostęp do przepisów z całego świata. Dlaczego z tego nie korzystać? - pytała Agata Gutowska-Kowalczyk.
Przygotowanie świątecznych pierników wymaga czasu. Ciasto piernikowe powinno najpierw długo leżakować w chłodzie, a po upieczeniu – zamknięte w szczelnym pojemniku pierniki mogą nabierać kruchości. Dopiero później należy je udekorować. Agata - Szalony Cukiernik podpowiada, w jaki sposób przygotować tradycyjne pierniczki i jak je ozdobić.
- Zacząć należy od ciasta, ale zanim je zabierzemy się do pieczenia warto przygotować odpowiednie przyprawy - przekonywał gość Czwórki. - Najlepsza przyprawa do piernika to ta przygotowana samodzielnie. Zajmuje to trochę więcej czasu, niż dodanie gotowej mieszanki, ale efekt jest dużo lepszy.
Czy pamiętamy, aby do piernika dodawać pieprz i ziele angielskie? Czy niezbędne są gałka muszkatołowa i kardamon? Warto ufać intuicji czy szukać sprawdzonego przepisu? Czym ozdobić wypieki i uniknąć chemicznych barwników? Kiedy najlepiej przygotować ciasteczka, by były smaczne w święta? Tego dowiedzie się z nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał: Elżbieta Burza
Gość: Agata Gutowska-Kowalczyk (cukierniczka, autorka bloga "Szalony Cukiernik"). W mat. rep. Magdalena Mroczek - właścicielka sklepu z piernikami.
Data emisji: 27.11.2018
Godzina emisji: 16.10
ac