Logo Polskiego Radia
Czwórka
Apolonia Cichocka 27.11.2018

Pieczemy pierniki!

To najwyższy czas, żeby pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki, które będziemy chcieli podać na święta. Który przepis jest najlepszy? Jak przechowywać wypieki, by pod koniec grudnia były nadal aromatyczne i smaczne? Od czego zacząć?

Tradycja pieczenia jest w nas mocno zakorzeniona. Dziś mamy niemal nieograniczony dostęp do przepisów z całego świata. Dlaczego z tego nie korzystać? - pytała Agata Gutowska-Kowalczyk. 

Przygotowanie świątecznych pierników wymaga czasu. Ciasto piernikowe powinno najpierw długo leżakować w chłodzie, a po upieczeniu – zamknięte w szczelnym pojemniku pierniki mogą nabierać kruchości. Dopiero później należy je udekorować. Agata - Szalony Cukiernik podpowiada, w jaki sposób przygotować tradycyjne pierniczki i jak je ozdobić.

- Zacząć należy od ciasta, ale zanim je zabierzemy się do pieczenia warto przygotować odpowiednie przyprawy - przekonywał gość Czwórki. - Najlepsza przyprawa do piernika to ta przygotowana samodzielnie. Zajmuje to trochę więcej czasu, niż dodanie gotowej mieszanki, ale efekt jest dużo lepszy. 

Czy pamiętamy, aby do piernika dodawać pieprz i ziele angielskie? Czy niezbędne są gałka muszkatołowa i kardamon? Warto ufać intuicji czy szukać sprawdzonego przepisu? Czym ozdobić wypieki i uniknąć chemicznych barwników? Kiedy najlepiej przygotować ciasteczka, by były smaczne w święta? Tego dowiedzie się z nagrania audycji. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał: Elżbieta Burza

Gość: Agata Gutowska-Kowalczyk (cukierniczka, autorka bloga "Szalony Cukiernik"). W mat. rep. Magdalena Mroczek - właścicielka sklepu z piernikami.

Data emisji: 27.11.2018

Godzina emisji: 16.10

ac