Małgorzata Minta zwróciła uwagę, że ponowne odkrycie ognia zawdzięczamy argentyńskiemu szefowi kuchni Francisowi Mallmannowi. – Jak pierwszy na serio zajął się ogniem. Odrzucił wszystkie klasyczne francuskie techniki i klasyczną francuską kuchnię, w której odnosił sukcesy, wracając do rożen, grillów, płyt i tak dalej – opowiadała, zwracając uwagę, że z ogniem wiąże się znacznie więcej sposobów obróbki jedzenia. – Można piec w popiele, w rozżarzonych kamieniach, można coś opalać, wędzić, gotować w kociołku na ognisku – wyliczała.
Ogień to tylko jeden z wielu kulinarnych trendów ostatniego czasu. Z Małgorzatą Mintą rozmawialiśmy także o innych oryginalnych pomysłach gastronomicznych i winiarskich tego sezonu, m.in. o francuskiej grupie anonimowych winiarzy, w której nie ma ani jednego Francuza, oraz o pewnym działaniu kryjącym się pod nazwą "pop-up".
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 27.05.2017
Godzina emisji: 10.00
mc/kul