Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2018 17:19
W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze".
Audio
  • Spotkanie z autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki Smak kwiatów pomarańczy
Okładka książki "Smak kwiatów pomarańczy"Foto: materiały prasowe

Książka jest kolekcją pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) ale też opowieścią o powiązaniach jedzenia ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Tessa Capponi-Borawska i Agnieszka Drotkiewicz

Data emisji: 6.10.2018

Godzina emisji: 12.30

materiały prasowe wydawnictwa Czarne/bch/mko

Czytaj także

Kuchnia polska jest przede wszystkim słona? Zaskakujące badania

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 16:00
- Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony…
rozwiń zwiń
Czytaj także

Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 10:52
- Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Buñuel, Carrière i film, czyli ile wina w kinie

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2018 13:46
- Luis Bunuel i Jean-Claude Carriere spotkali się w Cannes. Pierwsze pytanie, jakie reżyser zadał swemu późniejszemu scenarzyście brzmiało: czy pije pan wino. Nie wiedział, że jest on potomkiem winiarskiej rodziny – opowiadał w Dwójce Sławomir Sochaj.
rozwiń zwiń