Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta
- Przeciętny Francuz, który nie za bardzo przejmuje się kulinarnymi, pójdzie do supermarketu, gdzie nie znajdzie produktów regionach, ale brie robiony przemysłowo - opowiadał David Gaboriaud o tej mniej spektakularnej stronie francuskiej kuchni. Jak dodał, wielu Francuzów jada po prostu w fast foodach. Paradoksalnie również za danie narodowe Francji można by dziś uznać pizzę czy kuskus…
Co jest jednak – mimo uproszczeń wynikających z szybkości współczesnego życia czy globalizacji – wciąż typowe dla kuchni francuskiej? Jakie przysmaki – na przykład z Prowansji – można by polecić? W audycji również o tym, co stało się z jajkami na twardo we francuskich barach oraz, oczywiście, o francuskich piekarniach i celebracji chwili.
***
Tytuła audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Sylwia Sasal (rzeczniczka festiwalu French Touch) oraz David Gaboriaud (kucharz, autor książek kulinarnych)
Data emisji: 4.08.2018
Godzina emisji: 12.30