- Symbolami współczesnej kuchni francuskiej są sardynka, merlin, brokuł, por, ziemniak - mówił gość audycji "Droga przez mąkę". - Ważna jest powszechna dostępność produktu. My kucharze powinniśmy mieć taki talent, by przy całym szacunku dla tych prostych produktów, potrafić dodać wartość.
Michel Troisgros opowiadał, że dziś, jako szef restauracji z trzema gwiazdkami Michelina, próbuje zaskoczyć swoich gości porem najwyższej jakości. - Jeszce niedawno por to był przecież dodatek, ziemniak to był dodatek. A teraz to dania główne. Taki jest trend na całym świecie.
W audycji szef kuchni wyjaśniał, dlaczego wyrzucił ze swojej karty danie z łososia, z którego słynął w Europie. Michel Troisgros opowiadał też o dorastaniu w rodzinie restauratorów i o tym, jak się zmieniło ich życie, po otrzymaniu trzeciej gwiazdki. Gość Dwójki wspomniał ponadto ryzykownej przeprowadzce rodzinnej restauracji z miejsca, w którym funkcjonowała od roku 1930, do 17-hektarowego gospodarstwa, przez którego zabudowania goście muszą przejść, by skosztować specjałów Michela Troisgros.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Michel Troisgros (szef kuchni)
Data emisji: 16.11.2018
Godzina emisji: 12.30
bch/mko/ac