Czy tłusto zawsze znaczy niezdrowo?

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2023 11:00
Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był dr Michał Mularczyk - internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny.
W audycji powiemy m.in. na jakich olejach najlepiej smażyć, a których unikać
W audycji powiemy m.in. na jakich olejach najlepiej smażyć, a których unikaćFoto: Artit Wongpradu/Shutterstock

Czy każdy tłuszcz jest niezdrowy? Na jakich olejach najlepiej smażyć, a których unikać? Co dzieje się z masłem w wysokiej temperaturze? W jaki sposób trawimy oleje roślinne?

O wpływie tłuszczu na nasze zdrowie opowiadał w audycji dr Michał Mularczyk, autor książki "Dieta bez wyrzeczeń!".

Opisałem w niej zdrową metodę skutecznego i bezpiecznego leczenia otyłości i nadwagi. Przedstawiona dieta nie wymaga praktycznie żadnych większych wyrzeczeń. Człowiek odchudzający się nie musi, a wręcz nie powinien, chodzić głodny - tłumaczy autor.

Książka "Dieta bez wyrzeczeń!" zawiera 150 przepisów skonstruowanych tak, by były zgodne z zasadami diety i smakowały wszystkim.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

Posłuchaj
24:38 Droga przez mąkę Dwójka 26 luty 2023 11_00_04.mp3 Tłusto, czyli zdrowo (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: dr Michał Mularczyk (internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny)

Data emisji: 26.02.2023

Godzina emisji: 11.00

pg

Czytaj także

Nie tylko kwaśnica, także schabowy. Dania popularne na Podhalu

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2023 13:12
Moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice czy kołacze to oryginalne i popularne potrawy kuchni góralskiej, jednak na Podhalu coraz częściej na stołach goszczą pierogi, bigos i... schabowy. Co najbardziej smakuje turystom?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Germknödel - słodka klucha z austriackiej bacówki

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2023 07:30
Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. 
rozwiń zwiń