Tajemnice rycerskiego stanu W audycji kontynuowaliśmy rozmowę na temat XIII-wiecznej "Księgi stanu rycerskiego" Rajmunda Lulla. Zobacz więcej na temat: rycerstwo średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Czeskie kino pod kątem kulinarnym - To co, gdzie i jak Czesi jedzą, nie jest może pierwszoplanowym elementem tamtejszych filmów, ale cały czas charakteryzuje jednak i postaci, i życie społeczne - mówiła w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Czechy gotowanie Wanda Klenczon Dwójka kino
Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni - W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Dwójka STYL ŻYCIA
Między aktorstwem a psychologiczną grą. Strategie kelnerów - Każdy się najpierw przygląda, z kim ma do czynienia, i stara się dostosować do potrzeb gościa - opowiadała Justyna Pobiedzińska, autorka książki "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów", o podejściu restauracyjnej obsługi do klientów. Zobacz więcej na temat: jedzenie restauracja reportaż Dwójka
Alegoryczna "Opowieść o Lisie" W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o cyklu alegorycznych francuskich, holenderskich, angielskich i niemieckich wierszowanych bajek, których głównym bohaterem jest lis Renard. Zobacz więcej na temat: bajka lis średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
Grzegorz Łucki: w świecie espresso to jak trzęsienie ziemi - Pojawił się naukowy artykuł, którego autorzy sugerują coś, co jest absolutnie nie do pomyślenia dla ludzi zajmujących się espresso, że być może najlepsze espresso, a już na pewno odpowiedzialne ekonomicznie i ekologicznie, można wykonać używając 75 proc. kawy, której się używa obecnie i w czasie dwa razy krótszym, czyli poniżej 15 sekund - mówił w Dwójce obserwator zjawisk naukowych w kuchni. Zobacz więcej na temat: kawa Dwójka
Co przed wojną jadano na warszawskiej Pradze? - Gros warszawiaków to byli prości robotnicy, którzy zazwyczaj, jeśli wyskubali pieniądze, to na flaczki w przyzakładowej stołówce, w lotnym barze w okolicznym parku, tudzież od przekupy, która na bazarze miała serdelki w gorącej wodzie i pyzy – opowiadał Kamil Kołakowski, z zawodu rzeźnik, tropiciel historii stołecznej gastronomii. Zobacz więcej na temat: Warszawa jedzenie STYL ŻYCIA
Piastowskie skarby na Wawelu W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o nowej wystawie "Skarby epoki Piastów", która upamiętnia siedemsetną rocznicę koronacji Władysława Łokietka na króla Polski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak Władysław Łokietek
Haggis. Ulubione danie Szkotów - Haggis podczas Nocy Burnsa jest podawany w ceremonialny sposób: poprzedza to wprowadzenie przez dudziarza, a kucharz wnosi danie na dużym półmisku i stawia na najważniejszym stole - opowiadała dr hab. Dorota Babilas o uwielbianej przez Szkotów potrawie, serwowanej podczas jednego z ważniejszych szkockich świąt poświęconych poecie Robertowi Burnsowi. Zobacz więcej na temat: Robert Burns kaszanka poezja jedzenie Szkocja KULTURA
Średniowieczne roboty Magiczno-techniczne automaty budowały w literaturze z epoki nastrój cudowności lub przepychu, ale nie były wcale wyłącznie wytworami wyobraźni. Przekonać o tym można było się w audycji "Kryzysu wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze roboty HISTORIA Łukasz Kozak Dwójka
"Przewodnik filozofa po winach". Wokół książki Rogera Scrutona - Konserwatyzm Rogera Scrutona bardzo przejawia się w jego poglądach estetycznych, również w tym, co pisze on o winie. Mimo że jego światopogląd w wielu momentach mnie razi, to darzę tę książkę niezwykłą sympatią. Scruton to właściwie jedyny znany mi filozof, którą zajął się w ten sposób winem - mówiła w Dwójce dr Karolina Rychter z Instytutu Filozofii UW. Zobacz więcej na temat: alkohol filozofia Roger Scruton Dwójka
Brak okien wpływa na jedzenie? Psycholog o restauracjach - Niektóre rzeczy są intuicyjne, szefowie kuchni wiedzą o nich bez pomocy psychologów czy gastrofizyków. Na przykład sztućce nie mogą być zbyt lekkie. Inne rzeczy są jednak mniej oczywiste - opowiadał w Dwójce Charles Spence, brytyjski psycholog eksperymentalny zajmujący się jedzeniem. Zobacz więcej na temat: psychologia jedzenie
Tristan i Izolda zdekonstruowani W audycji przyjrzeliśmy się wersjom legendy tristanowskiej oraz jej pochodzeniu i środowisku, w którym powstała. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Kulinarna podróż do Peru W "Drodze przez mąkę" o kulturze kulinarnej Peru rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką, blogerką, autorką książek. Zobacz więcej na temat: Peru jedzenie
Czy karp pochodzi z PRL-u? Mity stołu bożonarodzeniowego Tematem "Drogi przez mąkę" były mity związane ze stołem bożonarodzeniowym oraz trunkami sylwestrowymi. Zobacz więcej na temat: Karp
Średniowieczna poezja bożonarodzeniowa W "Kryzysie wieku średniego" w związku ze zbliżającymi się świętami rozmawialiśmy o średniowiecznej twórczości poetyckiej Bożego Narodzenia. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie poezja Łukasz Kozak KULTURA
50 twarzy śledzia To oczywiście liczba zaokrąglona, bo trudno określić, ile tak naprawdę wersji tej ryby istnieje. Różne ciekawostki, tajemnice i przepisy związane ze śledziem w "Drodze przez mąkę" przybliżyli Marta Sawicka-Danielak i Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu
"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet Gośćmi "Drogi przez mąkę" były Klaudia Iga Péres i Marianne Pfeffer Gjengedal - autorki książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów". Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie Maria Antonina Coco Chanel Sophia Loren