Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria malarstwo religia
Kulinaria kryminalne Zygmunt Miłoszewski, autor obsypanej nagrodami i zekranizowanej powieści kryminalnej "Uwikłanie", napisał też kilka innych kryminałów, jak choćby "Ziarno prawdy". W książkach tych wiele miejsca poświęca… jedzeniu. O tym, co jadają bohaterowie jego kryminałów opowiada Anna Król. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura literatura polska
Włoska mania jedzenia warzyw - Wiele narodów śmiało się przed wiekami z Włochów, że jedzą warzywa – utrzymywała znawczyni kuchni z Półwyspu Apenińskiego, Włoszka Tessa Capponi Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska półwysep apeniński Rzeczpospolita warzywa Włochy
Wojna oczami dziewczyn - To co mną telepnęło podczas tych rozmów to stopień szczegółów obserwacji i niezwykle racjonalne podejście do życia – o książce "Dziewczyny wojenne” w Czwórce opowiedział jej autor Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: II wojna światowa wybrane POLSKA podróże Kasia Dydo podlaskie kuba kukla KSIĄŻKA