Czy można zjeść jajko Kolumba? Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka jajecznica jajko na twardo kuchnia polska KULTURA Wielkanoc
Świeże jaja od rolnika? Kupując je łamiesz prawo! - Sadowniczka spod Grójca powiedziała mi, że może sprzedać jabłko, ale gdyby je przekroiła, to będzie mieć kłopot - o prawnych problemach z obrotem żywnością w Polsce opowiadała Dorota Nygren. Zobacz więcej na temat: kulinaria prawo
Wielki głód we włoskim raju - Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch. Zobacz więcej na temat: Dwójka HISTORIA II wojna światowa kuchnia włoska Włochy
Curnonsky. Smakosz samobójca? - Curnonsky zalecał, by nigdy nie nadskakiwać piękności, która nie jest łakoma, bo popełni się nie tylko błąd psychologiczny, ale i fizjologiczny - o francuskim "Księciu Smakoszy" opowiadała Ewa Wieleżyńska. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska kulinaria KULTURA
Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany... Zobacz więcej na temat: Dwójka George Orwell KULTURA literatura Wielka Brytania żywność
Skąd się wziął ruch slow food? - Mam wrażenie, że ruch slow food w Polsce w 90 procentach realizuje się w objawach zewnętrznych – mówił w Dwójce Łukasz Klesyk, dziennikarz kulinarny i krytyk alkoholi. Zobacz więcej na temat: żywność
Kulinarna inicjacja w kuchni francuskiej wdowy – Dziś myślę z zażenowaniem o tym, jak karygodne błędy popełniałem na początku – mówił Łukasz Modelski, znany słuchaczom Dwójki z audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: dziennikarze Francja Jerzy Kisielewski kuchnia francuska KULTURA
Pięć smaków Łukasza Modelskiego Publicysta znany słuchaczom Dwójki jako twórca audycji "Droga przez mąkę" będzie w piątek gościem Jerzego Kisielewskiego. Zobacz więcej na temat: dziennikarze
Oszczędne gotowanie i inne sztuczki? Tylko dzięki książkom Co warto czytać w kuchni? Nie chodzi tu o umilenie czasu powieściami, ale – o książki kucharskie. Oto przegląd książek z przepisami dobrymi i tymi mało strawnymi. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia francuska przepisy kulinarne
Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria malarstwo religia
Kulinaria kryminalne Zygmunt Miłoszewski, autor obsypanej nagrodami i zekranizowanej powieści kryminalnej "Uwikłanie", napisał też kilka innych kryminałów, jak choćby "Ziarno prawdy". W książkach tych wiele miejsca poświęca… jedzeniu. O tym, co jadają bohaterowie jego kryminałów opowiada Anna Król. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura literatura polska
Włoska mania jedzenia warzyw - Wiele narodów śmiało się przed wiekami z Włochów, że jedzą warzywa – utrzymywała znawczyni kuchni z Półwyspu Apenińskiego, Włoszka Tessa Capponi Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska półwysep apeniński Rzeczpospolita warzywa Włochy
Wojna oczami dziewczyn - To co mną telepnęło podczas tych rozmów to stopień szczegółów obserwacji i niezwykle racjonalne podejście do życia – o książce "Dziewczyny wojenne” w Czwórce opowiedział jej autor Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: II wojna światowa wybrane POLSKA podróże Kasia Dydo podlaskie kuba kukla KSIĄŻKA