Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku – Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej. Zobacz więcej na temat: katolicyzm kuchnia kulinaria KULTURA Meksyk tradycja Wszystkich Świętych aktualności katolickie
Bitwa pod Azincourt. Mentalna porażka Francji - Rycerstwo francuskie nie potrafiło zrozumieć, że dawno minęły czasy, gdy jego pojedyncza szarża mogła przynieść zwycięstwo w bitwie - skomentował jedno z najkrwawszych wydarzeń wojny stuletniej prof. Jerzy Pysiak. Zobacz więcej na temat: Anglia Dwójka Francja HISTORIA średniowiecze
Błogosławione menu. Czym raczyli się święci? Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie jedzenie KULTURA literatura Wszystkich Świętych
Złoty węgorz i literatura, która leczy z szaleństwa Dwie późne książki czeskiego pisarza Oty Pavla to rezultat kilkuletnich zmagań z chorobą psychiczną. Jednym z ważnych elementów tej twórczości jest pewna smaczna ryba. Zobacz więcej na temat: choroba Czechy książki kulinaria KULTURA literatura ryby
Arab wśród Bułgarów Wołżańskich W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o podróży ibn Fadlana nad Wołgę w latach 20. X wieku i o jej znaczeniu. Zobacz więcej na temat: Bułgaria podróże średniowiecze
Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin? - Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet". Zobacz więcej na temat: Dwójka Fryderyk Chopin gotowanie kulinaria KULTURA
Święta Jadwiga Śląska. Księżna bez butów Śląska księżna ze znakomitego bawarskiego rodu prowadziła tak ascetyczny tryb życia, że wedle legendy demony przybyły z piekieł, by ją za to wychłostać. Zobacz więcej na temat: Dwójka katolicyzm Kościół KULTURA średniowiecze aktualności katolickie
Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Finlandia kuchnia kulinaria rak
Jednorożec łagodnieje na widok dziewicy Jedni porównywali go jelenia, inni do konia, jeszcze inni postrzegali go jako zwierzę o nogach słonia i grzywie lwa. Pewne jest jedno, jednorożca można było upolować tylko w towarzystwie dziewicy. Zobacz więcej na temat: średniowiecze KULTURA
Idzie moda na miejskie miody - Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie. Zobacz więcej na temat: Dwójka EXPO 2015 jedzenie kuchnia polska
Warszawa kulinarna według Tyrmanda Głośna powieść Leopolda Tyrmanda "Zły" to, jak się okazuje, również przewodnik po warszawskich lokalach gastronomicznych lat 50. i serwowanych tam potrawach. Zobacz więcej na temat: kulinaria Leopold Tyrmand PRL Warszawa
Edukacja winiarska w Polsce W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wiedzy Polaków na temat winiarstwa. Zobacz więcej na temat: edukacja
Średniowieczne herezje i równouprawnienie kobiet - Przez wiele późniejszych wieków kobieta nie będzie tak wyemancypowana jak w tych pięknych czasach – mówiła w Dwójce dr Magdalena Ogórek, znawczyni średniowiecznej kultury. Zobacz więcej na temat: kobieta religia średniowiecze
Jajecznica dla stu ludzi. Przepisy z wojny 1920 r. – Jajecznica na maśle lub na słoninie była potrawą, za którą tęskniły obie strony konfliktu – mówił historyk Tomasz Potkaj o czasach wojny polsko-bolszewickiej. Zobacz więcej na temat: bitwa warszawska historia Polski kuchnia kulinaria KULTURA wojna 1920 wojna polsko-bolszewicka
Dziekan amerykańskiej kuchni miał śpiewać Po studiach wokalnych w Europie myślał o operze i Broadwayu. W końcu założył firmę cateringową, a w 1940 roku napisał pierwszą książkę kulinarną. 14 lat później "New York" Times nazwało go "dziekanem kuchni amerykańskiej". James Beard. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia USA
Gołąbki? Najlepiej u wdowy po Grochowiaku Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia KULTURA PRL SZTUKA
Ciasta, wina, książki i... Krystyna Czubówna W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o "Alfabecie ciast" Zofii Różyckiej - a był to tylko jeden z kilku naszych kulinarno-kulturalnych tematów. Zobacz więcej na temat: Krystyna Czubówna KSIĄŻKA kuchnia kulinaria KULTURA literatura
Najważniejsze książki kulinarne Pawła Lorocha Ten autorski wybór poznaliśmy w kolejnej odsłonie cyklu Łukasza Modelskiego "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: gotowanie KSIĄŻKA literatura