Superbohater średniowiecznej Europy "Kryzys wieku średniego" poświęciliśmy Ludwikowi IX Świętemu, trzynastowiecznemu królowi Francji, organizatorowi i uczestnikowi VI i VII wyprawy krzyżowej. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie HISTORIA średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
"Białe wino nie krzyczy do nas tak głośno" - Jego urok nie jest tak oczywisty jak wina czerwonego - mówił Paweł Gąsiorek, autor książki "Dobre klimaty" poświęconej winu i jego związkom z codziennością. Zobacz więcej na temat: alkohol Dwójka felieton KULTURA
Konsumpcja w teatrze: barek jako członek obsady - Alkohol bardzo często jest motorem napędzającym akcję, a barek w dramacie mieszczańskim wyznacza status społeczny bohaterów - opowiadał krytyk teatralny Jacek Wakar. Zobacz więcej na temat: Dwójka Jacek Wakar jedzenie kulinaria KULTURA TEATR
Psałterz floriański. Rękopis pełen tajemnic W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o manuskrypcie, który został spisany najprawdopodobniej na przełomie XIV i XV wieku w trzech językach: łacinie, polskim i niemieckim. Zobacz więcej na temat: aktualności katolickie chrześcijaństwo historia Polski język polski królowie Polski KULTURA Łukasz Kozak POLSKA średniowiecze zabytki
Kulinarna książka wiosny 2016? O kwiatach! - Ta książka przekona was do jedzenia kwiatów. Dajemy jej 10/10 - mówili o publikacji "Jadalne kwiaty" Małgorzata Minta i Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria KULTURA literatura Małgorzata Minta
"Cmentarz w Pradze" - erupcja kulinarna i spiskowe teorie – Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria literatura Paryż Umberto Eco Wanda Klenczon
Święty Graal. Kamień z korony Lucyfera? Tak przynajmniej jest zapisane w XIII-wiecznym niemieckim poemacie powstałym w Turyngii. O znaczeniu Świętego Graala w ikonografii, literaturze i teologii dyskutowaliśmy w Dwójkowej audycji "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: Jezus Chrystus KULTURA Łukasz Kozak religia średniowiecze Wielkanoc
Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna - W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo. Zobacz więcej na temat: Biblia Dwójka HISTORIA Jezus Chrystus kuchnia Palestyna
Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników - To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę. Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne Wielkanoc
Jedzeniowe hity kuchni science fiction - Pewne pomysły, które pojawiały się w filmach fantastycznych, są już obecne w naszych doświadczeniach żywnościowych - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga Nowa Kuchnia Warszawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA literatura science-fiction Stanisław Lem
Marie de France. Historie łacińskie czy celtyckie? W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o wielkiej poetce dwunastego wieku, która była jednym z największych talentów języka starofrancuskiego. Zobacz więcej na temat: Francja KULTURA literatura poezja średniowiecze Łukasz Kozak
Jak smakuje jedzenie podane na kartce? - Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia restauracja
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa? O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA restauracja samobójstwo
Mieszko I. Dobry chrześcijanin czy zabijaka? – Naukowe spojrzenie na Mieszka i na problem chrztu wymaga sięgnięcia do świadectw, a nie domysłów poza nimi – mówił mediewista prof. Paweł Żmudzki. Zobacz więcej na temat: Henryk Samsonowicz historia Polski KULTURA Łukasz Kozak Mieszko I
"Powstaniec", "Wiercipiętka". Z dziejów wódki - Nazwy wódek były kierowane do konkretnych grup odbiorców. Niektóre w czasach zaborów podtrzymywały patriotycznego ducha - mówił w Dwójce Adam Łukawski, kolekcjoner tego trunku. Zobacz więcej na temat: historia Polski kulinaria KULTURA napoje wódka Adam Łukawski
Rewolucje kulinarne na brytyjskim stole - Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria Wielka Brytania
Kazania świętokrzyskie. Bezcenna polska makulatura Kazania świętokrzyskie to pierwszy zachowany tekst w języku polskim pisany prozą. Niewiele brakowało, a ten skarb nie zostałby nigdy odnaleziony. Zobacz więcej na temat: Aleksander Bruckner historia Polski język polski KULTURA Łukasz Kozak Petersburg zabytki Kazania świętokrzyskie
Zabójczy oddech Mussoliniego O specyficznej sałatce włoskiego dyktatora, ale też o kulinarnych upodobaniach satrapów z całego świata rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Adolf Hitler Benito Mussolini dyktatura HISTORIA Józef Stalin kuchnia