Jan Szyttler i jego książki kucharskie Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Bogdan Gałązka – szef kuchni i autor doktoratu poświęconego Janowi Szyttlerowi, twórcy pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Dwójka
Dania, które odchodzą w zapomnienie Drobne ptactwo, wielość gatunków ryb, podroby, zimne mięsa, różne typy rosołów i barszczy. W sentymentalną podróż do świata dań, które odchodzą w przeszłość, wybieraliśmy się w "Drodze przez mąkę" razem z restauratorem Zbigniewem Kmieciem. Zobacz więcej na temat: kulinaria gotowanie Dwójka
Czy przemija moda na cydry rzemieślnicze? Fala mody na polski cydr wydaje się załamywać. Producenci cydrów przemysłowych od kilku lat sprzedają ich coraz mniej. A jaka jest sytuacja wśród producentów cydrów rzemieślniczych? Zobacz więcej na temat: alkohol jedzenie Dwójka
W najlepszej restauracji świata Kopenhaska restauracja Geranium zajęła pierwsze miejsce w tegorocznym rankingu "The World's 50 Best Restaurants". W dzisiejszej audycji "Droga przez mąkę" opowiadaliśmy, co się jada w Geranium, z czego się gotuje, jak wygląda serwis i jak się tam pracuje. Zobacz więcej na temat: restauracja ranking Małgorzata Minta Dwójka Kopenhaga
O najlepszych restauracjach na świecie W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o pięćdziesięciu najlepszych restauracjach na świecie. Gościem Łukasza Modelskiego była Małgorzata Minta, dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: restauracja jedzenie
Wszystko o greckiej oliwie - Śródziemnomorskie wyprawy wakacyjne to jest wino, to są owoce, ale także oliwa. Najciekawsza chyba, bo najbardziej zróżnicowana, jest oliwa w Grecji - zapraszał na swoją audycję "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: oliwa oliwa z oliwek Grecja Dwójka
Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu W kulinarną podróż po Chile wybieraliśmy się w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" w towarzystwie Katarzyny Kazimierskiej z organizacji ProChile. Zobacz więcej na temat: kulinaria Chile Dwójka
Smaki przygody w Ameryce Południowej Rożne postacie baraniny, mnogość gatunków ziemniaków, steki, żebra i ogony wołowe, zupełnie inne niż w Polsce kurczaki oraz… świnki morskie. O swoich kulinarnych doświadczeniach z podróży po Ameryce Południowej w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział Grzegorz Kapla – autor książki "Nad rzekę, której nie ma". Zobacz więcej na temat: jedzenie Ameryka Południowa Dwójka
Wino gruzińskie. Skąd się bierze jego popularność? Polska jest trzecim co do wielkości na świecie importerem win gruzińskich, a wkrótce najpewniej stanie się największym. Co nas do nich przekonuje? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy w audycji. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka Gruzja
O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa Wino, tytoń, kawa, warzywa, kwiaty, przyprawy, zapachy i smaki. O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa zebranych w wydanym właśnie zbiorze "Księga gaju laurowego" rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z dr Karoliną Rychter – filozofką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: jedzenie literatura Dwójka
Thietmar - polakożerca czy rzetelny kronikarz? Przedstawia się go jako naczelnego polakożercę i piastofoba. W ostatniej przed wakacjami audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o Thietmarze z Merseburga i o kontekście, w jakim pisał o stosunkach polsko-niemieckich w czasach Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze kronika Łukasz Kozak Dwójka
Tradycje kuchni wielkopolskiej Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był Maciej Barton - kucharz, autor książki "Przez kuchenne okno, czyli wspomnienia pałacowego kucharza rodziny Mielżyńskich". Tematem rozmowy były tradycje wielkopolskiej kuchni i wielkopolskiego folwarku z okolic pałacu Mielżynskich w Chobienicach. Zobacz więcej na temat: jedzenie wielkopolskie Wielkopolska Dwójka
Wokół grilla z Kacprem Salzmanem Węgiel, brykiet, gaz, a może drewno – na czym najlepiej grillować? W jaki sposób kontrolować temperaturę? Marynować mięso, czy nie marynować? Nacinać kiełbasę, czy nie nacinać? I wreszcie – w jaki sposób sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był mistrz grilla Kacper Salzman. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka jedzenie
Snorri Sturluson i jego "Heimskringla" Żyjący na przełomie XII i XIII wieku Snorri Sturluson był islandzkim poetą, historykiem, politykiem i przywódcą, autorem historii nordyckich władców "Heimskringla". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak
W ukraińskiej winnicy Różne potrawy kojarzą się z ukraińską gastronomią. Są to m.in. barszcz, pierogi czy huculski banysz. O ukraińskim winie nie wspomina się jednak zbyt często. Czas to zmienić. Zobacz więcej na temat: jedzenie Ukraina Dwójka
Smakowity Paryż lat 20. XX wieku Zakochany we francuskiej kuchni, człowiek o gargantuicznym apetycie. W latach 1926–1927 pod pretekstem studiów na Sorbonie A.J. Liebling smakował Paryż w jego popularnej odsłonie. Swoje doświadczenia i spostrzeżenia opisał w wydanej właśnie po polsku książce "Między posiłkami. Apetyt na Paryż". Jej tłumaczka i współwydawca Anna Arno była gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Paryż Dwójka
W krainie miodów pitnych Naturalne miody pitne. Z czego powstają? W jaki sposób się je produkuje? Jak smakują? Czy mają coś wspólnego z miodami pitnymi, które znamy z przeszłości? O tym opowiadał gość "Drogi przez mąkę" Bartek Zięciowski - jedyny w Polsce miodosytnik naturalny. Zobacz więcej na temat: miód jedzenie Dwójka
Norbert z Xanten - święty, który zdegradował Gniezno Norbert z Xanten, święty Kościoła katolickiego, żył w XII wieku, był arcybiskupem Magdeburga i założycielem zakonu norbertanów. Pochodził z bardzo dobrze sytuowanej rodziny. Zobacz więcej na temat: Kościół średniowiecze Gniezno historia Polski Łukasz Kozak Dwójka