Chicken parmigiana. Z ziemi włoskiej do Ameryki Tę potrawę bez problemów można dostać w amerykańskich supermarketach, można ją znaleźć w menu wielu włoskich restauracji w USA, można także zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby kuchnia włoska Mateusz Kulik
Ciasto z owocami i kruszonką Pyszne ciasto z truskawkami, na które sezon właśnie trwa! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria słodycze STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria słodycze
Życie na emigracji. „Rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady” A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Wiele osób skrycie snuje takie marzenia czy plany, Maciej i Ewa Mimiec skutecznie je zrealizowali. Zostawili londyńskie życie, stabilną pracę zawodową, sprzedali mieszkanie. Kilka miesięcy później zaczęli budować swoje życie na nowo wśród bieszczadzkich krajobrazów. Kupili ziemię, otworzyli pensjonat z kuchnią łączącą doświadczenie zdobyte u londyńskich kucharzy z lokalnymi specjałami. Zobacz więcej na temat: emigracja emigracja zarobkowa praca Bieszczady turystyka Londyn kuchnia polska wakacje działalność gospodarcza Małgorzata Frydrych
Szparagi z jajkiem w koszulce Sezon na szparagi trwa! Dzisiaj przepis na kolejne, pyszne danie ze szparagów. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Szwecja Mateusz Kulik
Kulki ryżowe z ziołami i serem Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Spróbujmy ryżowych kulek z serem! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Corn dog. Przygotuj amerykański przysmak w domu Corn dog nie jest u nas tak znany jak hod dog, a niektórzy zapewne nigdy o nim nie słyszeli. Jest to niezwykle popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu można go kupić na tamtejszych ulicach i w niewielkich knajpkach. W Czwórce wybieramy się wirtualnie za ocean i sprawdzamy jak zrobić go samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Mateusz Kulik przekąski
Ekocentryczka w kuchni gotuje sezonowo - Ogranicz rzeczy, których nie potrzebujesz, korzystaj z tego, co jest ci niezbędne, segreguj przetwarzaj i kompostuj - to jest mój przepis na gotowanie - mówi Daria Rogowska, autorka książki "Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta warzywa zdrowie zdrowe odżywianie Kamil Jasieński
Naleśnikowe szaleństwo! Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci dzieci kulinaria kulinaria edukacja edukacja
Naleśnikowe szaleństwo! Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci dzieci kulinaria kulinaria edukacja edukacja
Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków To najpopularniejszy niemiecki fast food, znajdziemy go zarówno na ulicznych straganach, jak i w menu eleganckich restauracji. Jak we własnej kuchni przygotować legendarne berlińskie kiełbaski? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Krem ze szparagów Rozpoczął się sezon na szparagi! Jest mnóstwo sposobów, na które można przyrządzić te delikatne warzywa. Dzisiaj zrobimy z nich pyszną zupę - krem. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje" Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia francuska Mateusz Kulik
Burgery na wesoło W domu można przygotować pyszne burgery. Wystarczy kilka składników i odrobina apetytu. Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie Mateusz Kulik
Zupa z cukinią, kukurydzą i ziemniakami Składniki mogą być różne, ale sposób przygotowania jest podobny. Gotujemy pyszną zupę. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja