Krwawa strawa. Co jedzą bohaterowie "Gry o tron"? 15 kwietnia się rozpocznie się finał serialu "Gra o tron". Z tej okazji w dzisiejszej odsłonie "Sztuki jedzenia" zajrzeliśmy do królewskiej kuchni i sprawdziliśmy, co jadali bohaterowie kultowej serii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia Beata Kwiatkowska Gra o tron serial
Biała kiełbasa - przepis idealny na święta Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdzamy i podpowiadamy, jak przygotować pyszną tradycyjną białą kiełbasę samodzielnie w domu. Od czego zacząć, jakie mięso musimy mieć? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kuba Marcinowicz Wielkanoc święta
Zagadka kulinarna Katarzyny Pruchnickiej Z okazji Dnia Radia autorka audycji przygotowała dźwiękową zagadkę dla słuchaczy radiowej Trójki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Cztery dania z czterech składników Urodziny zobowiązują. W związku z tym dziś w kuchni Polskiego Radia Dzieciom powstanie nie jedno, a 4 różne dania, które można wykonać z 4 składników. Bedzie zatem na śniadanie jajecznica z cebulką i szynką na maśle, danie obiadowe, czyli pyszna zapiekanka ziemniaczana, nastęnie podwieczorek, a w nim galeratka z bananem, bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi oraz twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem na kolację. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
DIY. Jak zrobić kuchenną deskę do krojenia? Po godzinie 8.05 w piątkowym poranku będą leciały wióry, a to za sprawą Kasi Sawko, autorki książki "Wióry lecą". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem W naszym kulinarnym kalendarzu można odnaleźć, że wczoraj był Światowy Dzień Muffinów. To wystarczający powód do tego, by to właśnie muffiny stały się głównym bohaterem dzisiejszej audycji. Do tej pory robiliśmy tylko muffiny na słodko, zatem dziś inna, wytrawna ich odsłona. Zapraszam do wspólnego przygotowywania muffinów jajecznych z papryka, cukinia i szpinakiem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie? - "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Kuba Marcinowicz krokiety
Śledzie z rodzynkami w rożnych wariantach Rodzynki... Czym tak naprawdę są? Jakie zalety niesie ze sobą jedzenie rodzynek i czy odnajdziemy je tylko w deserach? To pytania na które poszukamy dzisiaj wspólnie odpowiedzi. Zapraszam do wspólnego przygotowania trzech wariantów śledzi z rodzynkami. Tak, dobrze przeczytaliście...śledzi! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki? - Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Kuba Marcinowicz
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Grzegorz Łapanowski
Rodzinna historia smaków O potrawach kuchni litewskiej, które zapamiętała z dzieciństwa a potem opisała w książce, opowiada Ewa Wołkanowska- Kołodziej. Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie Litwa kuchnia
Tarta czekoladowa z bananami Kilka dni temu obchodziliśmy jeden z najsłodszych dni w roku, a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzisiaj co prawa nie wypada żadne podobne święto, ale już niebawem to nastąpi. Dokładniej będzie to 15 marca, kiedy będziemy świętować Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji postanowiłam, że już dzisiaj powinniśmy zrobić małe co nieco. Zapraszam do wspólnego przygotowania tarty czekoladowej z bananami. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Turniej kucharzy-artystów – W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia? – Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki? Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Dominika Klimek tłusty czwartek pączki