Krewetki w sosie miso Czym jest miso? Jak przyrządzać krewetki oraz jak jeść azjatyckie danie, to rzeczy na które z pewnością znajdziecie odpowiedzi w dzisiejszym programie. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Kulinarna propozycja na upał – Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Żurek wielkanocny Obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Opowiemy o tym, jak przygotować i podać wielkanocny żurek. Dodatkowo dowiemy się czym jest włoszczyzna oraz przypomnimy sobie, jak elegancko jadać zupę. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia Wielkanoc kuchnia polska
Czego jeszcze nie wiesz o jajkach? Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc święta jajko jajko na twardo jajko na miękko Patryk Kuniszewicz Oliwia Olczyk tradycja kulinaria
Krwawa strawa. Co jedzą bohaterowie "Gry o tron"? 15 kwietnia się rozpocznie się finał serialu "Gra o tron". Z tej okazji w dzisiejszej odsłonie "Sztuki jedzenia" zajrzeliśmy do królewskiej kuchni i sprawdziliśmy, co jadali bohaterowie kultowej serii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia Beata Kwiatkowska Gra o tron serial
Biała kiełbasa - przepis idealny na święta Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdzamy i podpowiadamy, jak przygotować pyszną tradycyjną białą kiełbasę samodzielnie w domu. Od czego zacząć, jakie mięso musimy mieć? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kuba Marcinowicz Wielkanoc święta
Zagadka kulinarna Katarzyny Pruchnickiej Z okazji Dnia Radia autorka audycji przygotowała dźwiękową zagadkę dla słuchaczy radiowej Trójki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Cztery dania z czterech składników Urodziny zobowiązują. W związku z tym dziś w kuchni Polskiego Radia Dzieciom powstanie nie jedno, a 4 różne dania, które można wykonać z 4 składników. Bedzie zatem na śniadanie jajecznica z cebulką i szynką na maśle, danie obiadowe, czyli pyszna zapiekanka ziemniaczana, nastęnie podwieczorek, a w nim galeratka z bananem, bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi oraz twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem na kolację. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
DIY. Jak zrobić kuchenną deskę do krojenia? Po godzinie 8.05 w piątkowym poranku będą leciały wióry, a to za sprawą Kasi Sawko, autorki książki "Wióry lecą". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem W naszym kulinarnym kalendarzu można odnaleźć, że wczoraj był Światowy Dzień Muffinów. To wystarczający powód do tego, by to właśnie muffiny stały się głównym bohaterem dzisiejszej audycji. Do tej pory robiliśmy tylko muffiny na słodko, zatem dziś inna, wytrawna ich odsłona. Zapraszam do wspólnego przygotowywania muffinów jajecznych z papryka, cukinia i szpinakiem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie? - "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Kuba Marcinowicz krokiety
Śledzie z rodzynkami w rożnych wariantach Rodzynki... Czym tak naprawdę są? Jakie zalety niesie ze sobą jedzenie rodzynek i czy odnajdziemy je tylko w deserach? To pytania na które poszukamy dzisiaj wspólnie odpowiedzi. Zapraszam do wspólnego przygotowania trzech wariantów śledzi z rodzynkami. Tak, dobrze przeczytaliście...śledzi! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki? - Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Kuba Marcinowicz
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Grzegorz Łapanowski
Rodzinna historia smaków O potrawach kuchni litewskiej, które zapamiętała z dzieciństwa a potem opisała w książce, opowiada Ewa Wołkanowska- Kołodziej. Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie Litwa kuchnia
Tarta czekoladowa z bananami Kilka dni temu obchodziliśmy jeden z najsłodszych dni w roku, a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzisiaj co prawa nie wypada żadne podobne święto, ale już niebawem to nastąpi. Dokładniej będzie to 15 marca, kiedy będziemy świętować Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji postanowiłam, że już dzisiaj powinniśmy zrobić małe co nieco. Zapraszam do wspólnego przygotowania tarty czekoladowej z bananami. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia