Nietypowe smaki i śpiew słowików - tak warto zacząć piątek Sprawdzimy, jak w ciekawy i nietypowy sposób przyrządzić kalafiora. Dowiemy się też, jak wygląda życie słowików. Co słychać u ptaków, które zachwycają głosem? Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki kulinaria
Leniwe na słodko Proste i bardzo smaczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Twaróg, jajko, mąka ziemniaczana, kilka dodatków oraz oczywiście pyszne owoce... Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA hobby
Jak smakuje Wenezuela? Jak kuchnia całego świata W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Pora na szparagi! – Niezależnie od wszystkiego, co dzieje się wokół nas, pewne rzeczy pozostają niezmienne: maj to czas, gdy szparagi pojawiają się na moim stole tak często, jak to tylko możliwe – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne szparagi
Gotujemy rosół Jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej - rosół. Receptura na niego zamieszczona jest w pierwszej polskiej książce kucharskiej z XVII wieku, ale znany był już znacznie wcześniej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Szaszłyki świata. Souvlaki z Grecji i japońskie yakitori Szaszłyki wielu kojarzą się z majówką. Nie zabrakło ich też w Czwórce - Paweł Michałowski prezentuje szaszłyki świata i zdradza, jak je zrobić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik szaszłyki
Comfort food po podlasku – Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne kuchnia ziemniaki sałatka ziemniaczana Podlasie
Butter chicken i inne smaki Indii Niezwykle aromatyczna, kolorowa i bardzo smaczna - tak wygląda kuchnia indyjska. Wbrew pozorom nie jest jednorodna w całym kraju. Ale niezależnie od regionu, to, co łączy dania kuchni indyjskiej, to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Indie STYL ŻYCIA
Cała Polska robi twarogi! – Domowy twaróg z tłustego mleka, podany z solą i olejem rzepakowym, jest fenomenalny, a plaster twarogu z miodem lub dobrą konfiturą jest delicją – zachwyca się Katarzyna Pruchnicka, która o przepis na twaróg poprosiła słynnego serowara i smakosza Giena Miętkiewicza. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne kuchnia Gieno Mientkiewicz
Jak smakuje Liban? Czosnkiem, oliwą i zatharem Niewielkie państwo z dużym potencjałem kulinarnym. Tabbouleh, hummus, kibbeh nayi - to dania, które na pewno znajdziecie w libańskiej restauracji. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie – Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne kuchnia
Wielkanoc dookoła stołu. "Jajko musi być koniecznie!" W większości krajów na świecie najbardziej charakterystyczną potrawą świąteczną są gotowane i faszerowane jajka w różnorakim przybraniu. Co jeszcze jada się na Wielkanoc w Argentynie, Korei i na Węgrzech? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Poezja, Nieprzeciętni i przygotowania do świąt - Czwórka w Wielką Sobotę W sobotę Czwórka będzie wam towarzyszyć w ostatnich przygotowaniach do Świąt Wielkanocnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc muzyka elektroniczna tradycja literatura
Ptactwo, jaja i szafran - tradycje sprzed wieków na wielkanocnym stole Na naszych wielkanocnych stołach od wieków, a z pewnością od dziesięcioleci, pojawiają się te same wielkanocne potrawy: żurek, biała kiełbasa i tradycyjnie przygotowane jajka, oraz przeróżne wypieki. Jaka jest ich historia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc tradycja Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik kulinaria
Mrozić, czy nie - jak zabezpieczyć żywność, której nie zdążymy zjeść? W Czwórce sprawdziliśmy, jak przechowywać produkty, by nie straciły swoich wartości, i które z nich możemy w tym celu zamrażać. A jeśli już mamy sporo jedzenia, którego termin przydatności do spożycia niebawem upłynie - co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek – Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne kuchnia Portugalia
Dalgona coffee - sprawdź jak zrobić pyszną kawę, która podbija internet Dalgona coffee, czyli kawa z trzech składników, podbija internet na świecie. W smaku przypominać ma nieco toffi. Sprawdziliśmy, jak ją przygotować. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria moda Kamil Jasieński Mateusz Kulik kawa STYL ŻYCIA