Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska Artystka Karolina Brzuzan stworzyła książkę kucharską, która ma pokazać i wyeksponować problem głodu na świecie. Jak mówi autorka, publikacja stoi w sprzeczności do tego, co znajdziemy na kartkach zwykłych książek kucharskich, czyli sytości, przepychu, czy bogatych dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria literatura KSIĄŻKA KULTURA
Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu - Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska owoce morza ryby Małgorzata Raczyńska-Weinsberg
"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków". Historie uchodźców zawarte w smaku "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" to pierwsza w Polsce książka kulinarna z przepisami uchodźców. Jak opowiedzieć historię poprzez smaki, które pamięta się z rodzinnego domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Kamil Jasieński
Japoński savoir-vivre. Jak poprawnie jeść sushi? To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań japońskiej kuchni. Oprócz smaku charakteryzuje się także precyzją wykonania i podania. Jak stworzyć idealną rolkę? Ile odmian sushi znajdziemy w azjatyckiej kuchni i jak właściwie powinniśmy je jeść? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Mateusz Kulik kuchnia japońska sushi
Rzuciła prawo, by zostać szefem kuchni. "Posłuchałam intuicji" - To była radykalna zmiana, ale to nie była rewolucja tylko proces. To bardzo ważne, żeby nie nastawiać się na to, że z dnia na dzień zbudujemy imperium - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia Celina Statkiewicz - prawniczka, która porzuciła swój wyuczony zawód i została szefem kuchni. Zobacz więcej na temat: Marzena Kawa Daniel Wydrych kuchnia
Kuchnia meksykańska. Taco - z czym to się je? - Jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni ulicznej są tacos al pastor. To płaty kukurydziane m.in. z wieprzowiną marynowaną i suszoną papryką, podawane z ananasem - mówiła Isabela Balderas. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Mateusz Kulik
Agnieszka Perepeczko o tym jak w tydzień została fotografem Aktorka, była modelka. W 1966 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Od 1970 przez 10 lat była aktorką Teatru Komedia, gościnnie występowała w Teatrze Dramatycznym oraz Teatrze Rozmaitości w Warszawie. Gościem audycji "Już taka jestem" była Agnieszka Fitkau - Perepeczko. Zobacz więcej na temat: kino serial fotografia KULTURA Jolanta Fajkowska
"Wigilijny Czat Czwórki". Świąteczne tradycje z całej Polski Tradycje związane z Wigilią Bożego Narodzenia łączą polskie domy, chociaż każdy region naszego kraju ma swoje odmienności. O swoich sposobach na święta opowiadają w specjalnym wydaniu "Czatu Czwórki" Justyna Majchrzak, Kamil Jasieński i Jakub Jamrozek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Justyna Majchrzak Kamil Jasieński Jakub Jamrozek święta Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2019 Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu tradycja kulinaria
Kluski z makiem - Na kolacji wigilijnej jest kutia i inne potrawy, ale kluski z makiem są przepyszne i bardzo bożonarodzeniowe - mówi Ewa Gierko z restauracji Nienażarty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wigilia święta Boże Narodzenie STYL ŻYCIA kuchnia polska
Kutia - słodki deser na wigilijnym stole Kutia to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria kutia Boże Narodzenie Wigilia
Świąteczna kaczka i śląska kluska z kuchni Anny Klajmon - Kaczka to bardzo popularne danie, które serwuje się na świąteczny obiad. Ja do tego zrobiłam kapustę typowo śląską i odczarowałam trochę kluskę śląską, dodając do niej dynię i twaróg - mówi Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji Las. Zobacz więcej na temat: Mateusz Kulik Czwórka kuchnia jedzenie obiad kulinaria
"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet Gośćmi "Drogi przez mąkę" były Klaudia Iga Péres i Marianne Pfeffer Gjengedal - autorki książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów". Zobacz więcej na temat: kuchnia Maria Antonina Coco Chanel Sophia Loren Łukasz Modelski
Niesamowite budowle, smak wspomnień - tak warto zacząć dzień W programie sprawdzimy, jak smakują wspomnienia, i porozmawiamy z Michałem Gaszyńskim, autorem książki "Niesamowite budowle". Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia literatura
Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe - Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Kanapka z pastrami - tajemnice smaku Kanapka z pastrami to według Amerykanów jedna z najlepszych kanapek świata. Jak ją przygotować i czy dobre pastrami można zrobić samemu w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Zero waste czyli nie marnujmy jedzenia.. Jak żyć nie nadwyrężając zasobów Ziemi? Można zacząć od prostych rzeczy, np. od tego, by nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia
Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić? Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby dieta Mateusz Kulik
Grochówka Co jadali żołnierze polscy w czasach zaborów, II wojny światowej i na misjach pokojowych? Skąd wzięła się wojskowa grochówka? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć własnie w naszej kulinarnej audycji. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom kulinaria kuchnia