Uczta dla sangwinika. Jak usposobienie wpływa na nasze kubki smakowe? W warszawskim Wilanowie zorganizowano "Śniadanie u Króla" - ucztę czerpiącą inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazującą na teorii humoralnej, wg zasad której przygotowano cztery stoły, a na nich dania dla sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia STYL ŻYCIA Gieno Mientkiewicz
Kulinarne szlaki Polski. Gdzie szukać regionalnych smaków? Lato to czas szczególny, który inspiruje nas nie tylko do wakacyjnych podróży, ale także do poszukiwania kulinarnych nowinek i ciekawych przysmaków. Nie brakuje jarmarków, staganów czy innych miejsc z produktami, charakterystycznymi dla poszczególnych regionów. Jak trafić na dobrych, lokalnych dostawców? W tym z pewnością pomogą nam kulinarne szlaki. Gdzie ich szukać? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka kulinaria Region Mazowsze podróże STYL ŻYCIA KULTURA
Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski? – Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka Wilanów kulinaria kuchnia Jan III Sobieski STYL ŻYCIA
Kuchnia polska wczoraj i dziś W sobotę 2 czerwca 2018 odbyła się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"”. Zobacz więcej na temat: konkurs Pułtusk
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba Łukasz Modelski kulinaria
Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie diety zdrowie i dieta jedzenie
Bigos wygrywa ze schabowym - Top 5 polskich potraw według Polaków to bigos, kapuśniak, żurek, kotlet schabowy i kaszanka - powiedziała dziś w "Podwójnym espresso" blogerka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA zdrowie i dieta bigos śniadanie
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Piotr Firan Weronika Puszkar gotowanie STYL ŻYCIA
Odkrywamy polskie skarby kulinarne - W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne. Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen jedzenie
Wielkanocne tradycje w kuchni [WIDEO] Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim. Rankiem apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa i śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem z nim. Na znak tego zasiadamy do świątecznego śniadania, dzielimy się jajkiem i składamy życzenia. Wiele z kuchennych zwyczajów wywodzi się ze staropolskiej kultury. Specjalnie dla portalu Polskiego Radia o wielkanocnych obyczajach związanych z biesiadowaniem opowiedział Karol Okrasa. Zobacz więcej na temat: wiadomości Wielkanoc zwyczaje jedzenie kulinaria tradycja STYL ŻYCIA
Jak przez lata zmieniały się tradycje wielkanocne? - To, co w czasie Wielkanocy widzimy na stole, to nie tylko potrawy, ale także nasza tożsamość narodowa - powiedział na antenie Jedynki prof. Grzegorz Rusak, znawca kuchni staropolskiej. Zobacz więcej na temat: POLSKA Sygnały Dnia Krzysztof Grzesiowski Wielkanoc Dariusz Rosiak
Przepis na idealny barszcz ukraiński Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie
Jak smakuje kuchnia staropolska? – Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowie i dieta STYL ŻYCIA jedzenie przepisy kulinarne przepisy
"God Food", czyli boska kuchnia Malki Kafki W Czwórce zagości autorka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki". Dowiemy się m.in., czy można połączyć smak dojrzałego awokado z aromatem gorzkiej czekolady. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura kulinaria gotowanie książki
Jaki powinien być idealny pączek? Tłusty czwartek to zdecydowanie dzień pączków. Co zrobić, aby nie stać w kolejkach do cukierni? Katarzyna Pruchnicka i jej gość zdradzają kilka sprawdzonych przepisów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka tłusty czwartek pączki przepisy kuchnia
Jak "odchudzić" naszą tradycyjną kuchnię? Jakimi produktami możemy zastąpić tradycyjne składniki naszych ulubionych potraw? Katarzyna Pruchnicka zapytała o to Darię Ładochę. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia ciekawostki Katarzyna Pruchnicka kulinaria
Święta ukryte w... kuchennym kredensie - Dla mnie kredens to symbol przedwojennej kuchni polskiej. Był meblem niezwykle praktycznym. Czasami zastępował lodówkę, innym razem był spiżarnią, służył też do eksponowania zastawy stołowej - opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Zobacz więcej na temat: Czwórka Boże Narodzenie Boże Narodzenie 2017 Justyna Majchrzak STYL ŻYCIA kulinaria