Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food" - Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia gotowanie kuchnia wegetariańska kulinaria żywność
"Z działki, z lasu i takie tam", czyli jak Agata Królak zmusza Wojciecha Manna do założenia fartucha - Pięknie wydana, świetnie wymyślona i smakowita jest dość alternatywną książką kucharską. Kiedy się ją tylko otworzy, czeka nas prawdziwa przygoda - mówił Michał Nogaś o "Z działki, z lasu i takich tam" Agaty Królak. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne przetwory
Baczność! Świętujemy Dzień Wojska Polskiego W czwartkowym poranku nie zabraknie tematów "okołowojskowych". Nasz spec od kulinariów Przyrządzimy prawdziwą, żołnierską grochówkę i sprawdzi jak zostaje się dziś zawodowym żołnierzem. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Justyna Dżbik wojsko
Lato z Radiem: zupy i owoce leśne – dobre, bo polskie - Dawniej kiedy częstowałam swojego znajomego z Włoch kiszonym ogórkiem oburzył się, że jest zepsuty. Dziś wszędzie na świecie ludzie chcą spróbować wszystkiego – Agnieszka Małkiewicz, organizatorka imprez kulinarnych wyjaśnia dlaczego warto promować polskie jedzenie. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska owoce morza Lato z Radiem 2013
Kolację jedz, ale z głową Istnieje powszechna opinia, że jeśli ktoś nie chce utyć, to nie powinien już po godzinie 18 nic nie jeść. Zgodnie z powiedzeniem: śniadanie jedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj wrogowi. Czy to trafne powiedzenie? Zobacz więcej na temat: kolacja sałatki zdrowie żywność
Lato z Radiem. Tam kiedyś pachniało siarką Tarnobrzeg w latach świetności przemysłu siarkowego, nazywany stolicą polskiej siarki, dziś to jedno z głównych miast Podkarpacia. W niedzielę 21 lipca Lato z Radiem gra tam koncert. Zobacz więcej na temat: podróże Tarnobrzeg
Od stołu wstawaj z uczuciem niedosytu Warto ograniczyć ilość zjadanego jedzenia, aby zachować idealną sylwetkę. Jak to zrobić radzi w radiowej Jedynce aktorka Bożena Stachura. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Miód fasolowy, ser o smaku moreli - odkryj polską kuchnię regionalną! - Po '89 roku byliśmy spragnieni kuchni z innych krajów i zaczęliśmy zatracać to, co nasze. Od kilku lat staramy się skrócić dystans od pola do stołu, tak, żeby produkty lokalne trafiały do lokalnej oferty gastronomicznej - mówi Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: Orzeł może POLSKA
Polskie smaki z europejskim certyfikatem Smakowicie zapowiada się poniedziałkowy lunch, podczas którego zaserwujemy Wam polskie produkty regionalne chronione prawem Unii Europejskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Unia Europejska żywność
Mądra dieta podstawą zdrowia - Odchudzanie się przez niejedzenie to najgłupsze co można sobie wyobrazić - mówi Bożena Stachura, aktorka Teatru Narodowego w Warszawie. Zobacz więcej na temat: cholesterol zdrowie żywność
Niewidomi kucharze. "Dziś niewidomy może być kim chce" Uczniowie z Ośrodka Szkolno Wychowawczego nr 1 w Bydgoszczy im. Brailla uczą się m.in. zawodu kucharza. Opowiada o nich reportaż "Smak na opuszkach palców". Zobacz więcej na temat: praca
Najbardziej obrzydliwe przysmaki świata Za chwilę wakacje. Niektórzy zapewne wybiorą się gdzieś do egzotycznego kraju, a tam mogą czekać kulinarne niespodzianki. - Co bardziej "rozrywkowe" dania zostają z człowiekiem na długo. Jak teraz myślę o tajskich karaluchach, to mi się robi niedobrze - przyznaje Tomek Michniewicz, podróżnik. Zobacz więcej na temat: kuchnia grecka kuchnia tajska podróże
Cukier wcale nie krzepi, ani dzieci, ani dorosłych Dziecku najłatwiej dać coś słodkiego, żeby się uspokoiło, albo obiecać czekoladę w nagrodę, żeby coś zrobiło. A i sami często sięgamy po słodkości. To złe nawyki. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Kulinarne czary-mary dla alergika - Konrad nauczył nas, że warto odżywiać się zdrowo. To, że on jest alergikiem jest po coś, dzięki niemu wszyscy odżywiamy się zupełnie inaczej. Jak się ma alergika w domu, trzeba spojrzeć na to kompleksowo - mówi Katarzyna Jankowska znana jako Mama Alergika. Zobacz więcej na temat: alergia dzieci
Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę Czerwiec to miesiąc, kiedy na straganach królują sałaty, rzodkiewki i pomidory. Czym je przyprawić? Jaki olej zastosować do surowych warzyw? Zobacz więcej na temat: zdrowie
Kuchnia staropolska przeżywa renesans - Jestem patriotą lokalnym. Można to jak najbardziej wyrażać poprzez jedzenie, zwłaszcza gdy jesteśmy atakowani kulturą globalną i globalnym jedzeniem - mówi Maciej Nowicki, który z prof. Jarosławem Dumanowskim odkrywa smaki kuchni staropolskiej i zajmuje się restaurowaniem dawnych przepisów. Zobacz więcej na temat: Orzeł może
Jedz tyle jajek, na ile masz ochotę! Krystyna Naszkowska nie zna genetyków przeciwnych GMO, podkreśla jednak walory jakie ma żywność ekologiczna, która jest smaczniejsza i sprawia, że myślimy o tym, co jemy. Gość Czwórki w swojej książce rozprawia się z mitami na kuchennym stole. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie
Polskie jadło w Waszyngtonie. Tam flaków nie podają W Waszyngtonie jest mnóstwo barów i restauracji, ale polskie dania trudno w nich spotkać. Ale jest miejsce, gdzie można posmakować polskich potraw, choć flaków tam nigdy nie podadzą. Odwiedził je Marek Wałkuski. Zobacz więcej na temat: Waszyngton