Ile pączków to już jest obżarstwo? Aż 100 milionów pączków mogą zjeść dziś Polacy. Tłustoczwartkowa tradycja zobowiązuje - jak nie skosztujesz, mogą spotkać cię niepowodzenia. Czy warto tak ryzykować? Zobacz więcej na temat: ciasta Czwórka gotowanie
Najlepszy przepis na tłusty czwartek 27 lutego święto dla wszystkich żarłoków i miłośników słodyczy. W tłusty czwartek pączki są obowiązkową pozycją w menu, a my zdradzimy wam najlepszy przepis. Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Jak trzymać burgera podczas jedzenia? Chyba każdy zna ten ból, pojawiający się podczas jedzenia hamburgerów, szczególnie tych z masą dodatków. Sos, warzywa i przede wszystkim mięso ucieka z bułek. Jak sobie z tym poradzić? Recepta w piątkowe popołudnie w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Parówki... największy przysmak Polaków? Zdaniem ekspertów popularne danie na każdą porę dnia to jeden z najważniejszych produktów polskiego przemysłu mięsnego. Sprawdzimy w czym tkwi ich sekret. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Dżbik MUZYKA
Dieta Intermittent Fasting: czy to działa? Intermittent fasting to dieta polegająca na okresowej głodówce. Po okresie niejedzenia, w tzw. "oknie żywieniowym" możemy jednak spożywać to, co chcemy i w jakiej ilości chcemy. IF jest modna i pozwala na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, ale… czy jest także zdrowa? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Czy wiemy co jemy? W poniedziałkowe popołudnie zapraszamy do Czwórki na rozmowę o zdrowym odżywianiu uczniów. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Nie taka żywność eko jak ją malują. Tylko jak rozpoznać tę zdrową? A "malują" i to jak. - Do paszy dodaje się chemiczne odczynniki, które wpływają na kolor żółtka - mówił Maciek Nowak, krytyk kulinarny. Gość Jedynki radził, gdzie zaopatrywać się w zdrowe produkty i jak je rozpoznać. Zobacz więcej na temat: ekologia żywność
Podczas świąt jestem tradycjonalistką - Nie lubię eksperymentować w kuchni podczas świąt. Uważam, że nasze tradycyjne potrawy są genialne i wyśmienite. Nie ma po co ich zmieniać - mówi w Czwórce Anna Starmach. - Jestem dumna z polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka gotowanie przepisy kulinarne
Bigos z raków i mięso kapłona By choć przez chwilę poczuć smak dawnego, nawet średniowiecznego życia, wcale nie jest potrzebny wehikuł czasu. Niektóre potrawy można odtworzyć i przyrządzić nawet we własnej kuchni, trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie HISTORIA
Czy karp pasuje do burgera? Czy w wigilijnym menu możemy sobie pozwolić na ekstrawagancje? Oczywiście. Przekonuje o tym Michał Pasternakiewicz, mistrz kulinarny. Sam na świątecznym stole preferuje jednak klasykę. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka
Weki łączą pokolenia Nadeszła jesień a wraz z nią sezon na przetwory. "Wek za wek" to międzypokoleniowa wymiana przetworów. Młodzi i starsi mogą przynieść na do jednej ze stołecznych kawiarni swoje przetwory, wymieniać się doświadczeniami i zgłębiać tajniki przygotowań udanego weku. Zobacz więcej na temat: Czwórka reportaż reportaż w Czwórce tradycja
Świąteczny bigos z kiszonej czy z kwaszonej kapusty? Co i jak gotować, by się nie "zagotować" przy organizowaniu kolacji wigilijnej? Barbara Wrzesińska, aktorka i pasjonatka sztuki kulinarnej radzi jak sprawnie zorganizować świąteczne biesiadowanie. Zdradza też tajniki swojej kuchni. Zobacz więcej na temat: bigos kuchnia polska święta
Jesteś głodny? Użyj wyobraźni! Amerykańscy naukowcy już nie mają wątpliwości. Uczucie głodu możesz zaspokoić wyobraźnią! Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia
Frykasy sprzed setek lat wracają do łask Projekt "Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne)" próbuje wskrzesić zapomnianą kuchnię staropolską. Przysmaki takie jak: ulipki z pianą, tatarak w miodzie czy gąszcz z topinamburu mają szansę wrócić na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność
Jak mądrze kupować żywność? - Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność
Jak jadał król Jan III Sobieski? Jedzono mniej, ale bardziej różnorodnie. Z menu króla Jana III Sobieskiego można zapoznać się dzięki "Księdze szafarskiej" jego dworu wydanej przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Jan III Sobieski żywność
Moda, muzyka i zdrowa żywność - będzie się działo! Piątkowy "Poranek OnLine" to jak zwykle zestaw muzyczno-kulinarno-modowy ;) Startujemy już o godz. 6.00! Zobacz więcej na temat: Czwórka MUZYKA
Etykieta prawdę Ci powie Etykieta to pierwsza wskazówka, którą powinniśmy kierować się przy wyborze produktu. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy jak je czytać. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta gotowanie